Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Десет капиталних пројеката који су препородили Нови Сад – мостови, болнице, фабрике и култура

Протеклу деценију у Новом Саду обележиле су значајне промене, што сфери економије и индустрије, што у области културе, а неки од капиталних пројеката значајни су и на нивоу државе, а не само града.

Фрушкогорски коридор
Фото: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

У мају 2021. године отпочета је градња брзе саобраћајницу државног пута IБ-21 Нови Сад- Рума, познатије као „Фрушкогорски коридор“, пројекта од изузетног значаја за Републику Србију.

Дужина ове саобраћајнице биће 47,7 km, са четири коловозне траке, а дозвољена брзина кретања биће до 100 км/ч. Траса Фрушкогорског коридора подељена је на четири деонице, а будући тунел кроз Фрушку гору биће најдужи тунел у нашој земљи, дужине 3,5 km.

Осим националног и регионалног значаја, овај коридор ће донети бројне користи и за наш град: од саобраћајног растерећења урбаних подручја нашег Града и смањења гужви у саобраћају, до боље саобраћајне повезаности сремске и бачке стране града и смањења штетних утицаја на животну средину.

У склопу овог пројекта, Град Нови Сад добиће још један мост преко Дунава. То је пети мост, који ће повезати Петроварадин и Ковиљ, дужине 1,8km.


Жежељев мост
Фото: Градске инфо

Иако порушен 1999. године, скоро 20 година касније овај мост је поново изграђен. Као један од симбола од Новог Сада, нови Жежељев мост спојио је поново две обале Дунава 2018. године.

За овај пројекат издвојено је око 60 милиона динара. Додатно, у периоду од 2014-2019. године изграђене су и нове приступне саобраћајнице Жежељевом мосту, и то како са петроварадинске, тако и са новосадске стране, за шта је издвојено око 4,5 милиона евра.


Ковид болница
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

У јеку борбе против корона вируса, за мање од четири месеца, 2021. године отворена је специјализована болница за лечење ковид пацијената на Мишелуку.  Заједничким улагањима Републике, Покрајине и Града, урађен је овај несвакидашњи пројекат, који је имао изузетан значај за целу земљу.

Болница се простире на преко 20.000 m², опремљена је најмодернијом медицинском и дијагностичком опремом и апаратима, а за време ковид пандемије могла је да прими 404 пацијената на интензивној и 220 пацијената на полуинтензивној нези.

Крајем јуна ове године, промењена је намена ове болнице, и она је постала Дијализни центар Универзитетског клиничког центра Војводине.


Брза пруга Нови Сад – Београд и брзи воз „Соко“
Фото: Градске инфо

Потпуна реконструкција пруге на релацији Нови Сад – Београд и почетак вожње првог српског брзог воза „Соко“, отпочето је 2022. године. Брзином 200 км/сат Новосађани су за 36 минута вожње у главном граду државе.

До краја 2024. године очекује се завршетак деонице од Београда до Будимпеште, након чега ће наши суграђани за око два сата вожње бити и у мађарској престоници.


Градња стамбеног блока за припаднике снага безбедности у Југовићеву
Фото: УГЗИНС

У периоду од 2018. године изграђено је преко 1900 станова у насељу Југовићево, за шта је из буџета Републике Србије уложено преко 90 милиона евра. Град Нови Сад финансирао је изградњу пратеће инфраструктуре у оквиру овог стамбеног комплекса.

Брига о припадницима снага безбедности на овај начин, решавањем једног од најважнијих животних питања – питање становања, под повољним условима, постала је реалност захваљујући заједничким напорима државе и града.


Градња станова за избегла лица у Футогу и Ветернику
Фото: Град Нови Сад

Од 2016. године отпочет је и пројекат решавања стамбених питања за избегла лица, у насељима Футог и Ветерник. Република Србија је, у сарадњи са Банком за развој Савета Европе и  Градом Новим Садом, изградила 370 стамбених јединица у Ветернику, и 152 стамбене јединице у Футогу.

Ово је само један од видова стамбене подршке за избегла лица, а која је део Регионалног програма стамбеног збрињавања, захваљујући којем се континуирано ради на збрињавању и помоћи лицима избеглим у ратовима од 1991. до 1995. године.


Долазак компаније „Continental“ у новосадску индустријску зону
Фото: Градске инфо

Иако су осим Continental-a у Нови Сад дошли и други, као „Nidec“ или „Barry Callebaut“, немачки гигант издваја се по томе што у Српској Атини има чак две фабрике, уз научно-развојни центар који се налази на три локације у граду.

Једна од две фабрике, она која се налази у Радној зони Каћ, један је од највећих објеката ове компаније у свету.

Захваљујући већ присутном истраживачко-развојном центру и фабрикама у Новом Саду, поједини производи се дизајнирају и програмирају у нашем граду, где се и производе, склапају и тестирају за коначну масовну употребу.


Научно-технолошки парк
Фото: Научно-технолошки парк Нови Сад

Научно-технолошки парк је зграда будућности, својеврсни бизнис инкубатор, који пружа изврсне услове својим чланицама за развој и примену нових технологија. Чланице Научно-технолошког парка су технолошка предузећа, стартап компаније и тимови, као и истраживачко- развојни институти.

У оквиру овог здања, поред просторних и инфраструктурних услова за рад, чланицама овог „парка“ на располагању су и научноистраживачке, едукативне и друге услуге, како би у готово идеалним условима лакше креирали идеје и решења за пословни свет.


Програм „Чиста Србија“
Фото: Pixabay/goszka

Захваљујући националном програму „Чиста Србија“, на територији Града Новог Сада биће изграђено односно реконструисано преко 90 км канализационе мреже. Радовима су обухваћени Кисач, Ченеј, Лиман 1 и 2, и Подбара.

Поред тога, у оквиру овог пројекта биће изграђено Централно постројење за пречишћавање отпадних вода, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем третирања отпадних вода у Новом Саду. Вредност пројекта износи око 190 милиона евра.


Европска престоница културе
свилара
Фото: Градске инфо

Нови Сад је током 2022. године био носилац престижне титуле Европске престонице културе, током које достигнут невероватан развој у области културне инфраструктуре у граду, омогућен шири приступ култури, али и унапређен у потпуности имиџ града. Међутим, овај пројект је због изузетне важности проглашен истовремено и пројектом од националног значаја за Републику Србију.

У оквиру овог пројекта, некадашња индустријска зона позната под називом „Кинеска четврт“ покрај Моста слободе, претворена је у велелепни Креативни дистрикт. Осим реконструкције објеката индустријског наслеђа, нови сјај добили су и околне саобраћајнице, уређен је тротоар, бициклистичке стазе, паркинг.

Поред тога, Нови Сад је развио мрежу културних станица, уз помоћ којих је отворио врата културе грађанима у скоро сваком крају града. У наредној години биће изграђена и десета културна станица.


Koliko se Novi Sad promenio u poslednjih 10 godina? „Google Maps“ otkriva zaboravljene prizore iz 2014. godine (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.