Почетна > Бизнис
Бизнис

Више крузера и путника на рекама у Србији

На међународним путничким пристаништима у Србији за пет месеци ове године пристало је 365 крузера, што је 4,6 одсто више него у истом периоду прошле године, саопштено је јуче из Агенције за управљање лукама. На крузерима је било 46.674 путника, 44 одсто више него од јануара до почетка јуна прошле године. Највише пристајања било је у Београду 153, у Новом Саду 97, Доњем Милановцу 65 и у Голупцу 40, преноси Бета.
Фото: Градске инфо

Пристаниште у Смедереву дочекало је четири крузера, а први је пристао и на новоотворено пристаниште у Сремској Митровици. Из агенције је наведено да је инвестирано у изградњу међународних путничких пристаништа у Земуну, Шапцу и Раму, а планирано је да ове локације буду отворене за дочек крузера до почетка наутичке сезоне 2024. године. Са Владом Србије покренут је пројекат „Заплови Србијом”, чији је циљ изградња марина, међународних путничких пристаништа и понтона за међународни, домаћи и прекогранични линијски и каналски саобраћај.

Кроз тај пројекат радиће се и на подизању свести грађана и локалних самоуправа о економским и друштвеним предностима развоја наутике.

Планирано је да у наредном периоду буду покренуте прве инвестиције и то у изградњу марине у Великом Градишту и багеровање на локацијама будућих марина у Смедереву и Кладову. „Пројекат ће знатно допринети повећању прихода од водног путничког саобраћаја, повећању броја домаћих и иностраних туриста који нашу земљу обилазе са река, као и позиционирању Србије на наутичким картама Европе и света”, рекли су из Агенције за управљање лукама.

Nedeljni promet na berzi 125 miliona, indeksi u padu

Преузмите андроид апликацију.