Почетна > Бизнис
Бизнис

Винари до краја године морају да мењају етикете на боцама

Произвођачи вина у Европској унији мораће, од децембра ове године, на етикети која се налази на полеђини боце да истакну много више информација корисних за потрошаче па и које су додатке користили током производног процеса.
Фото: Unsplash/mariadasdores

Новина се односи и на винаре из Србије који извозе на тржиште ЕУ, а доносе и корист домаћим купцима јер се код нас увозе знатне количине вина из европских земаља.

Према информацијама у европским медијима, супстанце чије ће присуство морати да буде наведено обухватају – сулфите, комерцијалне квасце, додати шећер, боје и све остале адитиве употребљене у подруму.

Винари ће такође морати на етикети да наведу и нутритивну вредност вина као што је обавеза и за друге произвођаче хране. Између осталог, колико калорија оно садржи на 100 милилитара и ова информација мораће да буде јасно назначена.

Наводи се да је ова мера резултат напора ЕУ да се произвођачи вина што се тиче обавезе информисања купаца ставе у исту раван с другим компанијама из прехрамбеног сектора.

Ипак, на етикети неће морати да буду истакнуте све информације, само основне – садржај алкохола, потенцијални алергени и хранљива вредности вина. Осталим подацима купци ће моћи да приступе помоћу обавезног кју-ар кода.

У случају да вино има више од 10 милиграма сулфита по литру, на боци ће морати да стоји да га ово пиће садржи.

Овај податак је иначе важан јер ова супстанца (једињење сумпора), која иначе чува вино од кварења, може код неких потрошача да изазове алергијске реакције.

Oko pet odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji dolazi iz vetra i sunca

Преузмите андроид апликацију.