Почетна > Свет
Свет

Вештачка интелигенција за само пола сата прогласила победника председничких избора у Чешкој

У другом кругу председничких избора у Чешкој, одржаних 27. и 28. јануара, убедљиво је победио пензионисани НАТО генерал Петр Павел, освојивши 58,32 одсто гласова, али ови избори имају још једног победника – вештачку интелигенцију (AI) која је готово непогрешиво прогласила резултат избора само пола сата након затварања бирачких места у 14 сати, преноси чешки портал Чехкранч који се бави модерним технологијама.
Фото: Unsplash/Kevin Ku

Први резултати председничкој двобоја између генерала Павела и бившег премијера Чешке и председника најјаче опозиционе странке АНО Андреја Бабиша су почели да пристижу у Чешки завод за статистику у 14.15 по локалном времену.

На основу ових штурих података, програм “Blajndspot AI“ је у 14.35 прогласио Петра Павела за победника избора са 58,41 одсто гласова, док је према прорачуну програма Андреј Бабиш освојио 41,59 одсто гласова.

Резултати чешког програма “Blajndspot“ су се на крају разликовали од стварних само за пар десетина процената, наводи портал.

Људи гласају предиктивно, слично томе како су гласали на претходним изборима, а AI рачуна на предвидљивост људског понашања.

Алгоритми су све бољи у тражењу параметара у почетним подацима које не могу да региструју ни људи ни статистичке функције, тако да им је за коначне резултате потребан само делић целокупних података.

Модел алгоритма ГПТ-3, од кога потиче и популарна апликација ЧетГПТ, користи више параметара него што има неурона у људском мозгу, додаје портал Чехкранч.

Šolc u poseti Južnoj Americi u trci za litijumom sa Kinom

 

Преузмите андроид апликацију.