Почетна > Свет
Свет

Шолц у посети Јужној Америци у трци за литијумом са Кином

Немачки канцелар Олаф Шолц нада се да ће његов пут у Јужну Америку овог викенда помоћи Берлину да обезбеди додатне залихе литијума потребне немачким аутомобилским гигантима за батерије за електричне аутомобиле.
Фото: Танјуг/AP Photo/Natacha Pisarenko

Шолц, који ће се касније данас сусрести са председником Чилеа Габријелом Борићем у Сантјагу, жели већи удео литијума за највећу европску економију, рекли су извори упућени у ово питање, пренео је Блумберг.

Део немачке стратегије је да се у Чилеу више производног процеса базира на локалном нивоу и да се помогне да екстракција и прерада буду мање штетни по животну средину, додали су извори Блумберга.

Немачка влада намерава да понуди Чилеу споразум који би био уноснији него онај који имају са Кином, навео је извор.

Чиле је други највећи снабдевач лиијума на свету, иза Аустралије, и већи део производње иде у Кину, наводи Блумберг.

У Буенос Ајресу, Немачка и Аргентина су у суботу потписали меморандум о разумевању, са намером да се Берлину омогући приступ богатим изворима литијума.

Након састанка са аргентинским председником Албертом Фернандезом, Шолц је рекао да је против „политике која служи само интересима оне земље која жели да сама прерађује робу“.

Шолц је данас директно назвао Кину “немачким ривалом на глобалном тржишту роба“.

„Постоје државе које сматрају да сав сиров материјал долази из Кине, али то није тачно. Многе сировине долазе, рецимо, из Аргентине и из Чилеа, шаљу се у Кину и тамо се прерађују, па продају. Зар се прерада ових материјала, која отвара хиљаде радних места, не може преместити у оне земље одакле ти материјали долазе“, упитао је Шолц.

Блумберг наводи да ће касније, током посете Сантјагу, Шолц послати сличну поруку.

Последња станица на јужноамеричкој турнеји Шолца биће Бразил, где ће се састати са председником те земље Луизом Игнасијом Лулом да Силвом.

Volstrit žurnal: Izrael izveo napad dronovima na vojni kompleks u Iranu

 

Преузмите андроид апликацију.