Početna > Svet
Svet

Venecuela koristi kubanske vakcine dok SZO poziva na oprez

Venecuela je prva država van Kube koja je uključila kubansku vakcinu Abdala u svoj nacionalni program.
Foto: Unsplash/dorographie

To je učinjeno pod žestokom kritikom lokalnih medicinskih udruženja i nevladinih organizacija, dok je Medicinski savez Venecuele pozvao ljude da je ne uzimaju, rekavši da o toj vakcini nema dovoljno javnih informacija. Zemlja je primila prvu pošiljku od oko 30 000 doza 24. juna koja je imala za cilj imunizaciju 10 000 ljudi, jer su potrebne tri doze injekcije. Međutim, vlada Nikolasa Madura očekuje da će na kraju imati dovoljno za potpuno vakcinisanje četiri miliona ljudi.

„Mi smo ujedinjeni, Kuba i Venecuela, u izgradnji rešenja za Karibe i Latinsku Ameriku“, rekao je Maduro ranije ove godine. „Zahvaljujem im se na pomoći Venecueli u ovim iskušenjima.“

Mesta za vakcinaciju u Venecueli su poznata po svojim beskrajnim redovima i opštem nedostatku informacija o tome ko je prioritetan slučaj za prijem vakcine. Osim ako se pripremate za kubansku vakcinu.

Na dva mesta za vakcinaciju koja su ove nedelje aktivirana u Karakasu i nude vakcinu Abdala nema nikakvih redova, a smeštene su u rezidencijalnom delu u velikoj vojnoj bazi zvanoj Fuerte Tiuna. Potrebni su samo lična karta pacijenta i potpisan obrazac za saglasnost.

Iako je Kuba rekla da se Abdala vakcina pokazala efikasnom u visini od 92 procenta, nakon druge doze zabeleženo je 62 procenta efikasnosti, a klinički podaci nisu prošli kroz stručnu recenziju. Na konferenciji za novinare u sredu, Panamerička zdravstvena organizacija pozvala je Kubu da registruje vakcinu i deli podatke kako bi ih naučna zajednica mogla pravilno proceniti.

Do sada je samo 1,3 miliona Venecuelanaca primilo najmanje jednu dozu vakcina kineskih i ruskih laboratorija, navodi se u nedavnom izveštaju Kancelarije za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih nacija. Pristup vakcinama iz programa Kovaks, kojeg sponzoriše Svetska zdravstvena organizacija, za sada je neizvestan, jer plaćanje nije završeno.