Почетна > Свет
Свет

Венецуела користи кубанске вакцине док СЗО позива на опрез

Венецуела је прва држава ван Кубе која је укључила кубанску вакцину Абдала у свој национални програм.
Фото: Unsplash/dorographie

То је учињено под жестоком критиком локалних медицинских удружења и невладиних организација, док је Медицински савез Венецуеле позвао људе да је не узимају, рекавши да о тој вакцини нема довољно јавних информација. Земља је примила прву пошиљку од око 30 000 доза 24. јуна која је имала за циљ имунизацију 10 000 људи, јер су потребне три дозе инјекције. Међутим, влада Николаса Мадура очекује да ће на крају имати довољно за потпуно вакцинисање четири милиона људи.

„Ми смо уједињени, Куба и Венецуела, у изградњи решења за Карибе и Латинску Америку“, рекао је Мадуро раније ове године. „Захваљујем им се на помоћи Венецуели у овим искушењима.“

Места за вакцинацију у Венецуели су позната по својим бескрајним редовима и општем недостатку информација о томе ко је приоритетан случај за пријем вакцине. Осим ако се припремате за кубанску вакцину.

На два места за вакцинацију која су ове недеље активирана у Каракасу и нуде вакцину Абдала нема никаквих редова, а смештене су у резиденцијалном делу у великој војној бази званој Фуерте Тиуна. Потребни су само лична карта пацијента и потписан образац за сагласност.

Иако је Куба рекла да се Абдала вакцина показала ефикасном у висини од 92 процента, након друге дозе забележено је 62 процента ефикасности, а клинички подаци нису прошли кроз стручну рецензију. На конференцији за новинаре у среду, Панамеричка здравствена организација позвала је Кубу да региструје вакцину и дели податке како би их научна заједница могла правилно проценити.

До сада је само 1,3 милиона Венецуеланаца примило најмање једну дозу вакцина кинеских и руских лабораторија, наводи се у недавном извештају Канцеларије за координацију хуманитарних послова Уједињених нација. Приступ вакцинама из програма Ковакс, којег спонзорише Светска здравствена организација, за сада је неизвестан, јер плаћање није завршено.