Почетна > Свет
Свет

Велико археолошко откриће у Египту

Археолози верују да су открили један од изгубљених египатских „храмова сунца“, који датира из средине 25. века пре нове ере.
Фото: Pixabay/Pete Linforth

На локалитету су пронађени посмртни остаци закопани испод другог храма у Абу Гурабу, око 19 километара јужно од Каира.

Откриће Масимилијана Нуцола, доцента египтологије на Институту за медитеранске и оријенталне културе у Варшави и његовог тима представљено је у емисији „Изгубљено благо Египта“ на National Geographic.

Још 1898. године, археолози који су радили на том локалитету открили су храм сунца фараона Нусера који је владао Египтом између 2400. и 2370. године пре нове ере.

Нова открића објављена током недавне емисије сугеришу да је изграђен на врху остатака још једног сунчевог храма.

Археолози из 19. столећа ископали су само мали део ове зграде од опеке и блата испод каменог храма Нусера и закључили да је ово била претходна фаза изградње истог храма – рекао је Нуцоло за CNN.

Сада наши налази показују да је ово била потпуно другачија зграда, подигнута пре Нусере.

Међу налазима су печати с угравираним именима краљева који су владали пре Нусере, а који су се некада користили као чепови за тегле, као и базе кречњачких стубова, који су били део улазног трема и кречњачког прага.

Оригинална конструкција била је у потпуности направљена од цигли од блата, рекао је Нуцоло, чији је тим такође пронашао десетине нетакнутих тегли пива током ископавања.Споменик од цигле и блата „био је импресивне величине“, рекао је Нуцоло, али га је Нусера ритуално уништио како би изградио свој властити храм сунца.

Док су ови храмови били посвећени култу бога сунца Ра, краљ је легитимисао своју моћ кроз храм и представљао се као једини син бога сунца на Земљи, рекао је он.

Индиректно, дакле, главна сврха храма је била да буде место за обожавање живог краља – рекао је Нуцоло.

Историјски извори сугеришу да је укупно изграђено шест оваквих храмова, али само два су претходно откопана.

Egipat: Za turiste otvorena grobnica stara 4.700 godina

 

Преузмите андроид апликацију.