Почетна > Свет
Свет

Велика криза или припрема терена?

Изјава шефа државе Кима Џонг Уна о „великој кризи“ указује на избијање пандемије ковида 19 и у овој изолованој земљи. Али, постоје и друга објашњења.
Фото: Танјуг/Korean Central News

До данас Северна Кореја није пријавила ниједну једину инфекцију корона вирусом Светској здравственој организацији (СЗО).

Али, поједини експерти сумњају, с обзиром на дугачку границу с Кином и слаб здравствени систем, да ова земља није могла да спречи продирање вируса.

Режим у Пјонгјангу је сузбијање Ковида 19 означио као „питање националног опстанка“ и од јануара 2020. забранио улазак туриста, изоловао дипломате стациониране у земљи и ограничио трговину и промет са Кином.

Вођа Ким Јонг Ун је средином јуна одлучио да треба продужити одбрамбене и заштитне мере.

Извештај КЦНА „тежак случај“.

Извештај државне новинске агенције КЦНА подстакао је стране спекулације да се корона вирус раширио у појединим деловима земље.

КЦНА извештај, међутим, не описује детаљније „тежак случај“.

Због тога аналитичари различито тумаче Кимову изјаву.

„Високо рангирани функционери су занемарили спровођење важних одлука у вези са глобалном здравственом кризом и тиме изазвали велику кризу у гарантовању безбедности државе и народа“, објаснио је Ким.

Неки посматрачи у Јужној Кореји су то протумачили као показатељ великог броја случајева заразе корона вирусом.

Фото: Танјуг/Korean Central News

Ширење вируса или припрема терена за чистку.

Ако се вирус заиста проширио у земљи, то би могао да буде тежак ударац режиму. Строги локдаун од почетка пандемије додатно је ослабио привреду, која већ стење под међународним санкцијама и последицама тајфуна прошле године.

Можда би упозорење на кризу требало да „пооштри интерну дисциплину“, спекулише службеник Министарства уједињења у Сеулу.

Шеф државе би додуше могао да смени и премијера Кима Ток-хуна, како би демонстрирао своју моћ.

Иако је економски експерт тек у августу прошле године постављен на фунцкију председника владе.