Почетна > Бизнис
Бизнис

Велика Британија: Одресци, кафа и сир под кључем у маркетима због крађа

Супермаркети у Великој Британији стављају сигурносне тагове на месне одреске и сиреве, а уместо кафе на полицама држе лажне тегле, због великог пораста крађа у продавницама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Rick Rycroft

Поједини маркети ограничавају број артикала који може да се стоји на полицама, пише Би-Би-Си.

Према истраживању британског јавног сервиса, крађе у продавницама вратиле су се на претпандемијске нивое.

У марту су полицијске снаге у Енглеској, Велсу и Северној Ирској забележиле скоро 33.000 случајева крађе у продавницама, што је повећање од скоро 31 одсто у односу на март прошле године.

Фотографије објављене на друштвеним мрежама показују низ мера против крађе које се предузимају у различитим супермаркетима.

Један корисник је објавио слику одрезака са сигурносним уређајима у продавници Цо-оп.

„Пакују одреске као да су златне полуге“, написао је он на Твитеру.

Други твитераш је поставио слику „лажних“ тегли за кафу у истом маркету, а купцима је, како наводи, речено да на шалтеру могу да траже да купе праву кафу.

Из компаније су за ББЦ рекли да није реч о националној политици.

„Заштита безбедности наших колега је приоритет и знамо да крађа у продавницама може довести до насиља над радницима у продавницама, тако да, иако ово није политика на нивоу целе земље, може се донети одлука о примени мера безбедности на локалном нивоу, уколико продавница има одређени проблем“, навели су из Цо-опа.

Једна корисница Твитера објавила је слику из продавнице M&S на чијим полицама су само три одреска.

Она је написала да је била шокирана када је видела скоро празне полице, али да јој је радник рекао да је то намерно урађено због све учесталијих крађа.

Портпарол М&С-а рекао је за Би-Би-Си да компанија нема политику ограничавања броја производа.

„Ако одређена продавница има проблем са крађом, онда може да уведе сопствене мере“, навели су из компаније.

Према подацима полиције, у појединим британским регионима у марту је дошло до израженијег пораста крађа у продавницама, па је тако у Гвенту забележен највећи раст који је било 961 између јануара и марта, у односу на 552 у истом периоду прошле године.

У међувремену, полиција у Нортамбрији, Стафордширу и Хемпширу забележила је пораст стопе крађе у продавницама за више од 50 одсто.

Истовремено, цене хране у Британији расту најбржим темпом у последње четири деценије.

Цене намирница порасле су за 19 одсто до априла, а према званичним подацима, цене свих основних намирница попут шећера, млека и тестенине нагло су порасле.

Мађарска удвостручила број дозвола за српске камионџије

Преузмите андроид апликацију.