Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Вегетаријанке имају слабије кости, показује истраживање у Британији

Женама које не једу месо недостају хранљиве материје да би одржале кости и мишиће здравим. Такође жене које не једу месо склоније су ломљењу кука, тврди се у студији у Великој Британији. Истраживачи су 20 година пратили исхрану 26.000 жена и установили да је већа вероватноћа да вегетаријанке доживе прелом костију него жене које једу месо.
Фото: Unsplash/Inigo-la-Maza

Стручњаци са Универзитета у Лидсу кажу да поједине вегетаријанке немају довољан унос хранљивих материја које су добре за здравље костију и мишића, па су у већем ризику од прелома.

Међутим, аутори истраживања наводе да то не значи да треба одбацивати вегетаријанску исхрану.

Истраживачи су анализирали групу жена у доби између 35 и 69 година како би проверили везу здравља и исхране.

Око 28 одсто испитаница су вегетаријанке, а један одсто њих имају веганску исхрану.

После 20. године, 822 жена, или три одсто испитаница, кажу да су ломиле кук.

„Студија показује да постоји потенцијални ризик од прелома кука код вегетаријанки.

„Међутим, као и код сваке врсте исхране, важно је да се одреди здравствено стање и које хранљиве материје су потребне за здрав живот“, каже Џејмс Вебстер, главни аутор студије.

Он наводи да у вегетаријанској исхрани често нема довољног уноса протеина и калцијума, који се обично налазе у већем проценту у месу, него у биљкама.

„Низак унос ових материја може да ослаби кости и мишиће, а онда су у већем ризику од прелома“, појашњава Вебстер.

Ипак, аутор студије истиче да постоји неколико варијанти вегетаријанске исхране и да се разликује од човека до човека, па и она може да буде „здрава или нездрава, баш као и исхрана која садржи животињске производе“.

Научници тврде да жене могу да сачувају здраве кости одржавањем килаже, додају хранљиве материје попут Б12 у исхрану и ако остану активне.

„Ова студија је само део шире слике исхране и здравих костију и мишића у старијој доби.

„Потребна су даља истраживања како би се проверила улога телесне тежине и открили разлози за различите исходе код вегетаријанаца и месоједа“, каже коаутор студе Дарен Гринвуд.

Коауторка, професорка Џенет Кејд каже да је истраживање „важан корак“ у разумевању потенцијалног ризика који би исхрана заснована на биљкама могла представљати дугорочно и „шта би могло да се учини да се ризици ублаже“.

Истраживачи су рекли да је потребан даљи рад како би се проценило да ли се слични резултати могу наћи код мушкараца.

Orašasti plodovi lagana užina ili krivci za gojenje?

Преузмите андроид апликацију.