Početna > Život i stil
Život i stil

Većina ljudi pogrešno soli hranu, pa ona bude bljutava: Kuvar otkriva kada tačno treba da dodamo ovaj začin

Ceo život se slepo pridržavao onoga što su ga učili tokom školovanja, a onda je rešio da sprovede eksperiment.
Foto: Pexels/Cottonbro studio

Kada pripremamo hranu, uglavnom je i posolimo, a samo soljenje predstavlja rutinu o kojoj ne razmišljamo previše.

Međutim, da li bi možda ipak trebalo da postavimo pitanje kada se so tačno dodaje? Da li to treba da uradimo na samom početku ili na kraju kuvanja?

Jedan kuvar je sproveo eksperiment, ne bi li došao do tačnog odgovora. Prema njegovim rečima, tokom školovanja su ga učili da se so uvek dodaje na samom početku pripreme jela i da je on slepo poštovao to pravilo.

A onda je počeo da ga preispituje i zapitao se šta će se dogoditi ako bude uradio potpuno suprotno od onoga čemu su ga učili.

Sproveo je eksperiment, a zatim je podelio i svoje rezultate.

Kako se ispostavilo, učitelji su, kao i obično, bili u pravu. A zašto? Kada so dodate na početku kuvanja, dok su namirnice hladne, so će postepeno prodirati u namirnice i ukus će biti ravnomerniji i intenzivniji.

S druge strane, ako so dodate na kraju kuvanja, namirnica će samo dobiti omotač od soli, pa će ti zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bljutava.

Šta ako zaboravite da posolite jelo na početku kuvanja?

U tom slučaju možete da solite naknadno, ali ponovo ne na način na koji inače radimo, odnosno da jednostavno prospemo svu planiranu količinu po namirnici. Dodajte malo po malo, kako ne biste presolili jelo.

U svakom slučaju neće biti savršeno začinjeno, ali ćete makar izbeći da jelo presolite.

5 navika koje uzrokuju masnu kosu

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake