Почетна > Бизнис
Бизнис

Варшава: Украјина постала придружена чланица ИЕА

Украјина је данас постала придружена чланица Међународне агенције за енергетику (ИЕА), а након потписивања протокола о придруживању тој организацији истакнуто је да ће сарадња помоћи Европи да се суочи са тешком зимом у јеку енергетске кризе изазване ратом у Украјини.
Фото: Unsplash/Matthew Henry

„Верујем да би ова зима могла постати историјски тест европске солидарности“, рекао је извршни директор ИЕА Фејт Бајрол током церемоније у Варшави, преноси АП.

Данашње потписивање показује значај Украјине за европску и глобалну енергетску безбедност и демонстрира подршку ове организације са седиштем у Паризу земљи која се бори против руске инвазије.

У знак одмазде за западне санкције, Москва је прекинула или смањила испоруке природног гаса за десетак земаља Европе, међу којима је и Пољска.

Страхује се да се након овонедељног, планираног сервисирања неће поново отворити кључни гасовод од Русије до Немачке, а даља смањења испорука руског природног гаса који се користи за индустрију, производњу електричне енергије и грејање домаћинстава угрожава напоре европских земаља да напуне своја складишта гаса и припреме резерве за хладне зимске месеце, спречавајући тако продубљење економске кризе.

„Када нема довољно гаса (због резова испорука од главног добављача Русије), Европа може да се нађе пред изазовом да демонстрира пуну снагу свог заједништва“, поручио је Бајрол.

Украјина је постала 11. земља придружени члан ИЕА заједно са Аргентином, Бразилом, Кином, Египтом, Индијом, Индонезијом, Мароком, Сингапуром, Јужном Африком и Тајландом.

ИЕА има 31 пуноправног члана, међу којима су и најснажније светске економије као што су САД, Уједињено Краљевство, Немачка, Француска и Јапан.

Rojters: Ruski gas će od četvrtka ponovo ići Severnim tokom 1

Преузмите андроид апликацију.