Почетна > Свет
Свет

Вархеји: Неопходно јачање везе ЕУ-Западни Балкан

У новој геополитичкој реалности јачање веза ЕУ и Западног Балкана постало је неопходно, нагласио је данас европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархеји.
вархеји
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

Он је, у видео поруци учесницима Бечког економског форума, истакао да земље Западног Балкана морају истовремено да продубе економску сарадњу у циљу повећања отпорности на кризе.

Вархеји је казао да регион мора да размотри нове прилике које му се указују кроз то што многе западне компаније премештају производњу.

Он је указао да се Европа и регион налазе у критичном тренутку, када су владе принуђене да усвоје стимулативне пакете помоћи грађанима због рата у Украјини, који је подстиче глобалну инфлацију.

Централне банке, како је објаснио, су у одговору на инфлацију повећале каматне стопе, тако да се сада владе и фирме суочавају са високим каматама, у доба када су порасли трошкови.

„А потребни су већи издаци у борби против климатских промена, као и због улагања у безбедност. Ситуација ставља централне банке пред дилему да ли њиховим мерама ризикују да изазову рецесију и тиме и политичке турбуленције“, казао је он.

Рат у Украјини довео је и до продубљивања односа ЕУ и њених суседа, додао је Вархеји.

Подсетио је да је ЕУ потпуно интегрисала Западни Балкан у своје иницијативе за обезбеђивање сигурности снабдевања нарминицама, као и енергетске иницијативе.

Рекао је да је поука за регион да мора постати отпорнији, и да је потребно уложити више напора у дигитализацију и зелену транзицију, те да је неопходно појачати продуктивност.

Вархеји каже да је битно и укључење компанија са Западног Балкана у ланце снабдевања.

Evropa rekla „ne“ Bajdenovom planu

Преузмите андроид апликацију.