Почетна > Свет
Свет

Европа рекла „не“ Бајденовом плану

Државе чланице ЕУ одлучно су против Закона о смањењу инфлације америчког председника Џоа Бајдена. Министри финансија 27-члане ЕУ расправљали су о свеобухватном америчком закону, који су законодавци у САД одобрили у августу и који укључује рекордних 369 милијарди долара потрошње на климатске и енергетске политике.
Фото: Unsplash/guillaumeperigois

Отпор европских званичника уследио је након што је Европска комисија саопштила да постоји „озбиљна забринутост“ у вези са дизајном финансијских подстицаја у америчком пакету мера, пише CNBC.

„Сваки министар (у ЕУ) сагласан је да ово јесте ствар за забринутост на европском нивоу и да треба да се размотри шта би био најбољи одговор“, рекао је за америчку телевизију званичник ЕУ, који је пратио дискусију европских министара, али је желео да остане анониман због осетљиве природе проблема.

Он је додао да „постоји политички консензус (између 27 министара) да амерички план угрожава европску индустрију“.

Брисел је навео најмање девет тачака у америчком Закону за смањење инфлације које су могуће у супротности са правилима међународне трговине. Један од највећих камена спотицања за Европљане су америчке пореске олакшице за електричне аутомобиле произведене у Северној Америци. То би могло да створи проблем европским произвођачима аутомобила који се фокусирају на електрична возила, као што је Фолксваген.

„Оно што ми на крају тражимо јесте да ЕУ, као блиски савезник САД, има статус сличан оном који имају Мексико и Канада“, рекао је Валдис Домбровскис, европски комесар за трговину, на конференцији за медије у уторак.

Сличну забринутост су изразили и јужнокорејски званичници, с обзиром на то да би сет америчких мера могао да ограничи пословање Хјундаија и других компанија у Америци.

Други званичник ЕУ, који је такође пратио дискусију министара у Бриселу, рекао је да је француски министар финансија Бруно Ле Мер поручио колегама да не тражи оштру негативну одлуку против америчких пријатеља, већ да жели да ово буде „позив за буђење“ европским колегама који треба да заштите интересе домаћих предузећа.

Čudna greška nemačkih krojača: Sašili hiljade vojničkih uniforma „SS“ veličine

Преузмите андроид апликацију.