Почетна > Србија
Србија

Вантелесна оплодња о трошку државе и за друго дете

Захваљујући новом упутству Републичког фонда за здравствено осигурање, сви парови у Србији код којих мушкарац има дијагнозу азооспермије (одсуство сперматозоида) и замрзнут репродуктивни материјал у некој од клиника за лечење неплодности сада коначно имају могућност да процедуру вантелесне оплодње ураде и о трошку РФЗО-а.
Фото: Unsplash/Jonathan_Borba

Паровима који имају замрзнуте ембрионе из неког од претходних покушаја вантелесне оплодње држава је дала могућност да ураде неограничен број криоембриотрансфера о трошку Фонда за здравствено осигурање како би добили прво дете. Број криоембриотрансфера (преноса здравог и одмрзнутог ембриона у материцу) неограничен је за прво дете.

Осим тога, држава је одлучила да финансира и секундарни стерилитет, што значи да сви парови који имају једно дете, а имају потешкоћа са зачећем с другим дететом, имају права на две вантелесне оплодње и три криоембриотрансфера – било да је прво дете добијено вантелесном оплодњом или сексуалним путем.

„Веома сам срећна због ових промена, поготово због парова са дијагнозом азооспермије, јер се годинама залажемо да и они добију своју шансу за родитељство. Из свакодневних комуникација с паровима свесни смо колико је овај проблем заступљен и колико им је финансирање од стране државе важно. Удружење ’Шанса за родитељство’ годинама је апеловало на многе измене које је Републички фонд за здравствено осигурање селективно усвајао, а сада је на ред коначно дошло решавање мушког инфертилитета и секундарног стерилитета. Ово су велики и крупни кораци који ће значити многим паровима у Србији”, истиче Сандра Јовановић, председница Удружења „Шанса за родитељство”.

Она додаје да је с овим удружењем контактирао велики број парова који већ имају једно дете добијено природним путем, али имају потешкоћа при добијању другог. Захваљујући новим изменама РФЗО-а, и они ће коначно добити прилику да о трошку државе уђу у медицинску процедуру која би им то могла омогућити.

„Чекамо да заживи Банка репродуктивних ћелија и ембриона и да заокружимо причу о лечењу неплодности. Да би ова слагалица и пут до бебе били потпуни, морају да се реше питања донација и формирање државног регистра парова који улазе у процес вантелесне оплодње. Ми, свакако, нећемо стати док тај циљ не испунимо. Желимо да сви парови у Србији добију своју шансу за родитељство”, закључује Сандра Јовановић и додаје да сви парови који имају дилеме у вези с лечењем неплодности могу да посете Центар за вантелесну оплодњу, који је оформљен од стране Министарства здравља, Фондације „Није свеједно” и Удружења „Шанса за родитељство”, или да позову бесплатан национални број за информације о вантелесној оплодњи 0800-333-030.

Процене говоре да сваки шести пар има проблем са стерилитетом и да успех биомедицински потпомогуте оплодње и у свету и у Србији износи око 30 процената. Међутим, држава још увек нема егзактне податке колико парова у нашој земљи има проблем са стерилитетом, колико је рођено „беба из епрувете” и које клинике имају највећи успех у овом поступку. Због тога је удружење „Шанса за родитељство” апеловало на надлежне да је неопходно успостављање јединственог регистра парова који улазе у процес вантелесне оплодње и броја рођених беба.

Vlada će danas doneti mere za zaštitu standarda građana

 

Преузмите андроид апликацију.