Почетна > Свет
Свет

Ванг: Кина и Русија воде независне спољне политике

Кина и Русија воде независне спољне политике и сарадња између Пекинга и Москве неће бити под утицајем неке треће стране, изјавио је данас кинески министар спољних послова Ванг Ји који борави у посети Руској Федерацији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Tatan Syuflana

Ванг је истакао да Кина и Русија треба да покажу своју одговорност као велике земље, испуњавају своје међународне обавезе и ојачају међусобну стратешку сарадњу.

Руско Министарство спољних послова саопштило је јутрос да су највиши руски и кинески дипломатски представници показали сагласност поводом, како се наводи, „антируских и антикинеских“ позиција Вашингтона, као и акција САД на међународној сцени.

Министарство је такође истакло да су руска и кинеска страна сагласне да свака понуда за решавање кризе у Украјини мора укључити Москву, пренео је Ројтерс.

Ванг борави у вишедневној посети Москви ради разговора са руским званичницима о спољнополитичким и безбедносним питањима.

Ванг је у посету Москви стигао са Малте где је разговорао са саветником Беле куће за националну безбедност Џејком Саливаном.

Бела кућа саопштила је у недељу да су разговори Ванга и Саливана били „искрени“ и „конструктивни“.

Руско Министарство спољних послова навело је на Телеграму да је Ванг у понедељак током разговора у Москви обавестио министра спољних послова Сергеја Лаврова о „садржају преговора“ са Саливаном.

Вангови разговори са Лавровим укључивали су припреме за руско учешће на трећем форуму Појас и пут у Пекингу у октобру, истакло је руско министарство, не потврђујући да ли ће присуствовати председник Русије Владимир Путин.

Министарство је навело да су Лавров и Ванг детаљно разговарали о Украјини и констатовали да криза не може да се реши без вођења рачуна о руским интересима и без учешћа Москве.

Ванг ће касније данас одржати разговоре о „стратешкој безбедности“ са секретаром Савета за безбедност Русије Николајем Патрушевим, пре одржавања трилатералних разговара са монголским званичницима, јавио је Интерфакс.

Кинески министар спољних послова боравиће у посети Русији до 21. септембра.

Erdogan: Verujem Rusiji isto koliko i Zapadu

Преузмите андроид апликацију.