Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Узроци настанка и симптоми рака грлића материце

Рак грлића материце је малигна болест која је у већини случајева узрокована инфекцијом хуманим папилома вирусом (ХПВ). Развија се у делу материце који се отвара у порођајни канал. Развија се током дужег временског периода, па је понекад потребно и до 15 година да се појави ова врста рака.
Фото: Pixabay/LJNovaScotia

Рак грлића материце се може спречити редовним гинеколошким прегледима и Папа тестовима, као и вакцинацијом против ХПВ-а.

Шта узрокује рак грлића материце?

Рак грлића материце почиње на површини грлића материце, а настаје када ћелије грлића материце почну да се мењају у премалигне ћелије. Главни узрочник рака грлића материце је ХПВ вирус, односно инфекција која може да мирује годинама и не мора нужно да изазива болест или проблеме. Тада се изненада може активирати и изазвати промене на слузокожи. Код неких жена инфекција ће проћи сама од себе због доброг имунитета, док код других може изазвати промене на грлићу материце, а потом и рак.

Симптоми рака грлића материце

Рак грлића материце се може препознати када су се симптоми већ развили. Предстадијуми немају никакве симптоме и управо због тога су важни редовни прегледи код гинеколога.

У напредној фази постоје:
  • нередовно крварење
  • крварење између циклуса
  • крварење након сексуалног односа
  • болови у доњем делу стомака
  • било какве промене у пражњењу
  • менструални циклус који је обилнији и траје дуже од нормалног

У узнапредовалим стадијумима, када се рак проширио на околна ткива и органе, могу се јавити и умор, бол у ногама или отицање ногу, дијареја, проблеми са мокрењем, бол у стомаку или доњем делу леђа. Да ли се рак грлића материце може спречити? Рак грлића материце може се спречити вакцинацијом против ХПВ-а, која је бесплатна за девојчице и дечаке до 25 година. 

Други начин превенције рака је да се на време открије папа тестом током гинеколошког прегледа где се виде одређене промене на грлићу материце. Тачније, то је скрининг који тестира предуслове који могу изазвати рак. Овим се могу открити абнормалности ћелија грлића материце, па се оне могу на време зауставити и спречити да рак не успе ни да се развије.

Други начин откривања овог карцинома је специјални ХПВ тест када се на папа тесту открију промене, док ће у неким случајевима бити потребна биопсија. Иако треба користити заштиту током сексуалног односа, у овом случају кондом не пружа потпуну заштиту од ХПВ вируса.

Како се лечи рак грлића материце?

Петогодишње преживљавање жена са раком грлића материце је 80 до 90 процената за стадијум I, око 60 процената за стадијум II, 25 до 35 процената за стадијум III и до 15 процената за стадијум IV, који је најгори стадијум у коме рак се проширио на околне органе.

Сам третман рака грлића материце зависиће од стадијума и тежине стања, као и од старости жене, здравља и да ли жели да има децу. Једна од метода лечења је конизација, односно увођење танке жице са загрејаном струјом која уклања абнормално подручје ткива на грлићу материце. Други начин је биопсија, којом се ове ћелије уклањају, а у неким случајевима се користи и ласер. У тежим случајевима може бити потребно уклонити материцу или јајнике. Такође, метод лечења је хемотерапија или радиотерапија.

Рак грлића материце је узрокован ХПВ инфекцијом и најчешћи је малигни тумор женских гениталних органа, одмах после рака дојке. Лако се може спречити редовним прегледима и папа тестом, али и вакцинацијом против ХПВ-а. Лечење ће зависити од тежине стања и стадијума болести.

Februar posvećen borbi protiv raka – Prof. dr Dragana Bogdanović – #nemapredaje (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.