Početna > Život i stil
Život i stil

Uz samo jedan sastojak iz kuhinje, pasulj uopšte ne morate potopiti preko noći

Iako uživamo dok jedemo pasulja, svi znamo da može izazvati nadimanje. Glavni krivac za ovo je fitinska kiselina, prirodna komponenta pasulja, koja otežava varenje i uzrokuje da se mnogi ljudi osećaju teško i naduto nakon obroka.
Foto: Pixabay/JanNijman

Fitinska kiselina je prirodni sastojak mnogih namirnica biljnog porekla, kao što su grahorica, žitarice i mahunarke.

Glavni je oblik skladištenja fosfora i drugih minerala u biljkama i učestvuje u razvoju stabljika, plodova i semena.

Na sreću, postoji nekoliko načina da se rešite tog neprijatnog osećaja. Najpoznatiji od njih je – namakanje pasulja preko noći ili prokuvavanje pasulja pre kuvanja.

Ako ste zaboravili da potopite pasulj ili ste se kasno setili da ste hteli da skuvate tu čorbicu, može vam pomoći i bosiljak.

Dodajte malo svežeg bosiljka u pasulj (ili stavite suvi bosiljak u kuglicu za čaj).

Ovaj začin ne samo da poboljšava ukus pasulja već je i izuzetno efikasan protiv nadimanja.

Bosiljak pomaže kod problema sa crevima, smiruje želudac i upale, zbog svojih karminativnih svojstava sprečava stvaranje gasova u crevima i omogućava oslobađanje organizma od viška tečnosti.

Postoji još nekoliko načina da pomognete da čorba od pasulja bolje sedi na stomaku i crevima.

U vodu u koju potapate pasulj možete dodati malo sirćeta ili limunovog soka da ubrzate proces, a možete i potopiti pasulj u surutku, pa ćete otpustiti još veći procenat fitinske kiseline.

Da li znate kako pravilno čuvati beli luk?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake