Početna > Uncategorized
Uncategorized Život i stil

Uz ove savete ostanite zdravi cele zime!

Postoji mnogo mitova o tome kakvu hranu treba da jedemo kada dođe hladno vreme i zima.
Foto: Pixabay/LubosHouska

Često osećamo da je zimi potrebno jesti jaču hranu kako bi telo bilo zdravo i snažno.

Začinjeno i toplo

Da bismo podigli imunitet, potrebno je da uzimamo hranu koja ubrzava metabolizam, sve što je ljuto, sve što ubrzava cirkulaciju i omogućava telu da se zagreje.

Na prvom mestu su beli luk, sve vrste ljutih papričica, biber, ali i đumbir.

Ima fantastičan efekat na organizam jer se može koristiti i kao začin i kao čaj.

To treba da budu prioritetne namirnice, kao i sve ono što je trenutno prisutno na tržištu, što je sveže i zeleno, tako da stalno unosimo vitamine i minerale. To su, na primer, razne vrste kupusa, krompira, crnog luka, šargarepe, cvekle, celera, graška, agruma, rena. Izuzetno delotvorna je i topla hrana – supe, posebno pileće. Ne samo da će nas zagrejati, već sadrži i veoma korisne sastojke za organizam. Dodatna korist za organizam je udisanje pri konzumiranju svih vrsta toplih supa i napitaka.

Čajevi i kompoti

Govoreći o pićima, čajevi i eterična ulja za inhalaciju takođe deluju na zagrevanje tela u hladnim danima. Ujutru pijte one koje podižu imunitet, poput ehinacee, zelene, raznih vrsta crne, a preporučuje se upotreba sa vitaminom C. Ne treba ga piti dok je preterano topao jer će imati kontra efekat, a savetuje se da se ne zaslađuju, osim sa malo meda ako je potrebno. Pored čajeva, tu su i kompoti, ali bez šećera. Treba voditi računa da kompot bude užina, a ne kao poslastica posle glavnog jela.

Maslinovo ulje i beli luk

Uvek treba da imate na umu šta su zdrave masti. To je prvenstveno maslinovo ulje. Ovo ulje i beli luk su fantastična kombinacija. Takođe, puter i mast. Na primer, malo od toga namažete, stavite ljutu papriku i beli luk ili biber i tako zagrejete telo na zdrav način.

Budite oprezni sa konzumiranjem đumbira!

Preuzmite android aplikaciju.