Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Утисци са фестивала “Чарде и банде“

Звуци тамбуре јуче су, тачно у подне, са Трга слободе најавили почетак Фестивала “Чарде и банде”, који се одржава и данас на платоу Сунчаног кеја, преко пута Дома војске Србије.
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Хладноћу ветра маскирало је сунце, а две банде су поносно, уз војвођанске мелодије дефилујући Змај Јовином и Дунавском улицом, пролазећи поред Војске Србије и Музеја Војводине, позивали Новосађане и туристе на врхунске рибље специјалитете, са погледом који се протеже преко Дунава.

– Фестивал “Чарде и банде” је традиционална новосадска манифестација, која се реализује седми пут, а судећи по посећености, која не јењава из године у годину, Новосађани је напросто обожавају – казала је менаџер догађаја “Color media comunications” Ана Кордић. – Нажалост, ове године неће бити такмичарског дела, јер су сви наши чардаши већ најбољи по свом занату, те ће владати домаћа атмосфера уз врхунске кулинарске рибље чаролије.

Док су тамбураши дефиловали дуж целе руте пролазници су са одушевљењем поздравили сваку ноту и нико није остао равнодушан. Уз питања и смех прилазили су са знатижељом где су се упутили и да ли ће још свирати, а један старији туриста добацио је на енглеском свом водичу како жели да крене за њима и проба српске специјалитете.

За још актуелних дешавања из нашег града, кликните овде.

Рибљу чорбу и специјалитете од рибе праве врхунски кулинари са новосадских чарди, осим на једном штанду, на ком су специјалитети из Кикинде.

– Студирао сам у Новом Саду, а он је данас Европска престоница културе у коју увек волим радо да се вратим – поносан је вице кулинарства, шеф Асоцијације кувара Србије Радован Субин из Кикинде. – Радо смо се одазвали позиву, с обзиром на то да имам и доста пријатеља овде, те сваке године учествујем у манифестацији.

У понуди како каже имају рибљу чорбу, порција кошта 300 динара, а порција караша, у зависности од величине рибе, стаје 200 динара. Код комшија поред, куварице са чарде “Мачак” са Камењара су нам откриле да се код њих на менију, осим рибље чорбе и караша могу наћи гирице и кечиге.

Dešavanja u Novom Sadu u mesecu oktobru

– Да би рибља чорба била што укуснија, мора да се стави више врста рибе, а код нас порција кошта 300 динара – објашњава једна од куварица Кристина Бајшански. – Гирице у порцији су такође 300 динара, а пошто су велики примерци караша, у порцију иде један за 300.

У порцију шарана иду две потковице и то кошта 500 динара, док је порција кечиге 1.000 динара. Данас манифестација почиње у 12 и траје до 18 часова.

ИБакмаз

 

Преузмите андроид апликацију.