Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду у месецу октобру

Нови Сад, град који никада не мирује. Након врелог лета препуног дешавања спрема нам се јесен која обећава одличан провод. Културна дешавања и забавни садржаји у октобру су изузетни, а свако ће моћи да изабере нешто према свом укусу и мери.
Фото: Градске инфо

Ако сте из Новог Сада или ако вас пут нанесе у Нови Сад у октобру ово су дешавања која не смете да пропустите:

Ноћни базар

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима.

У октобру Трг предузетништва организује два ноћна базара .

У петак 1. октобара и петак 15. октобра на Рибљој пијаци.

Фото: Градске инфо
Цветна пијаца

Плато испред СПЕНС-а ће се и у октобру претворити у најлепшу башту у граду. Новосадска цветна пијаца је дводневна (петак-субота) продајна изложба цвећа, садница и опреме за хортикултуру коју организује Покрет горана Новог Сада. На једном месту окупља се велики број произвођача са подручја целе Србије са циљем да грађанима Новог Сада понуде што богатији избор квалитетних сезонских биљака. Изложбене целине су: изложба цвећа, садница, семенске робе  и опреме за уређење баште, изложба меда и здравствено-безбедне хране, изложба старих и уметничких заната.

Цветна пијаца на платоу СПЕНС-а планирана је за 1. и 2. октобар.

Фото: Градске инфо

Green love Festival

„Green Love Festival“ од 2009. године на својим спектакуларним журкама окупља љубитеље рејв музике. У специфичној атмосфери, на различитим локацијама публика има прилику да ужива у врхунској музици реномираних домаћих и страних извођача. Ове јесени планиран је за 8. и 9. октобар.

Програм можете пронаћи на сајту организатора:

https://greenlovefestival.rs

Фото: PrtSc/greenlovefestival.rs/

„Bean“ Фестивал

Међународни Bean” фестивал је међународно такмичење у кувању пасуља на традиционалан начин. Салаш 137 – Ченеј  ће угостити фестивал 3. октобра. Поред такмичења посетиоци могу да уживају у неодољивим укусима разних јела од пасуља, али и у осталим специјалитетима војвођанске кухиње као што су врући чварци, перкелт, крофне, штрудле, пите и друга слатка и слана јела припремљена у чаробном амбијенту култног војвођанског салаша. “Салашарска пијаца”, као пратећи део фестивала, пружа могућност дегустације или куповине производа домаће хране, ракије, вина, органских производа или зимнице. Приказано је и традиционално печење ракије, уз могућност дегустације. Уз препознатљиве “Равничарске игре” као што су бацање старог бицикла у даљ, навлачење конопца, брзо преношење пасуља, посетиоци су у прилици да прођу школу јахања или вожњу фијакером, уживајући у идиличном амбијенту војвођанских салаша. Припремљен је богат музички програм, вредне награде, специјални гости и наградна игра за посетиоце.

Фото: PrtSc/beanfestival.rs/

Тесла фест

У Новом Саду, на СПЕНС-у се одражава традиционални 33. Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва од 12. до 15. октобра, под покровитељством Владе Републике Србије, Владе АП Војводине, Града Новог Сада са следећим програмом: Изложба иновација, проналазака, нових производа и технологија
Изложба индустријског дизајна, жигова, ознака географског порекла и робних марки
Такмичење-смотра техничког стваралаштва, „Иновациони потенцијали младих“
Међународни стручни скуп о иновацијама и интелектуалној својини под покровитељством светске организације за интелектуалну својину (WИПО), културни садржаји, додела награда и признања.

“ Invictus challenge“

„Invictus challenge“ је такмичење подељено на три изазова, где се такмичари у три различита термина, на три различита терена, боре да заврше стазу савладавајући успут различите природне и вештачке препрке.
Циљ овог такмичења, које се други пут дешава на Фрушкој гори у Новом Саду, је да такмичари добро забаве савладавајући различите препреке.

Место одржавања: Фрушка гора – старт на Поповици, 16.октобра

Програм можете пронаћи на сајту организатора Invictus challenge“

Фото: PrtSc/invictuschallenge.rs/

Номус – Међународни фестивал класичне музике

Међународни фестивал класичне музике Новосадске музичке свечаности (НОМУС) одржава се сваке године и траје од 7 до 10 дана. Ове године одржаће се 0д 21. до 28. октобра. Реч је о фестивалу са завидном, дугогодишњом традицијом. Захваљујући смишљено одабраном програму и квалитетним интерпретацијама чувених уметника, не само с наших простора, већ и из иностранства, Нови Сад је сваке године током трајања фестивала, престоница на међународној музичкој мапи.

Уживајте у јесењим данима у Новом Саду,  проверите шта овогодишња Европска престоница младих и Европска престоница културе 2022 има да понуди током месеца октобра.

Улицама града са Јеленом – Ноћни базар (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.