Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Утицај позитивних мисли на наш живот

Сигурно сте приметили да вам неки људи више пријају у односу на друге. Поред њих се осећате лепо, опуштено и пријатно. Са друге стране, поред неких других људи можемо осетити напетост, непријатност или чак узнемиреност.
Фото: Pixabay/Pexels

Након проведеног времена са њима, ми те осећаје понесемо са собом, иако смо се физички одвојили од њих.

То је зато што свака особа носи одређену енергију, која настаје као последица мисаоних процеса и осећања које они производе. Енергија се преноси.

Када више времена проводимо са људима, ми размењујемо енергије које свако од нас носи у себи.

Туђа енергија се може код нас задржати и пар дана, у зависности од тога колико смо отоврени или осетљиви и колико умемо да управљамо сопственим мислима и осећањима. Такође, на нас утичу садржаји којима смо изложени. Стога је најважније да освестимо шта је наше, а шта туђе, као и да научимо шта да радимо са тим.

Како мисли утичу на нас?
Мисли → осећања

Мисли које нам се врте по глави имају директан утицај на то како се ми осећамо. На пример, уколико имамо страх од нечега, одмах ћемо се узнемирити; уколико мислимо на загрљај са вољеном особом, одмах ћемо се опустити.

Осећања→расположења

Осећања диктирају наша расположења. Ако се осећамо узнемирено, највероватније ћемо бити лоше расположени, повлачити се у себе… Позитивна осећања доводе до ведрог, доброг расположења.

Расположења → одлуке

Из расположења проистичу наше одлуке. Уколико смо уплашени или лоше расположени, то ће имати јак утицај на доношење одлука. Нећемо моћи квалитетно да сагледамо све аспекте дате ситуације, јер ће нас страх кочити. Када неке одлуке доносимо из страха, оне су предодређене да буду, на неки начин, лимитиране. Са друге стране, уколико смо расположени приликом одлучивања, највероватније је да ћемо дату ситуацију сагледати оптимистично. Чак иако уочимо потенцијалне препреке, видећемо их из позиције решења.

Одлуке → понашања

Из позиције страха, наша понашања ће бити деструктивна, односно, најчешће нећемо ништа ни предузимати, јер се бојимо. Страх нас блокира, чини да стагнирамо или чак назадујемо. Супротно томе, из доброг расположења ми делујемо проактивно, предузимамо акције и имамо иницијативу.

Како да наше мисли буду оптимистичне

Најважније је да бирамо садржаје који ће формирати лепе мисли. Добра ствар је да само и искључиво од нас зависи чему и коме ћемо себе излагати.

Овде долазимо до увођења једне нове навике, а то је преузимање одговорности за своје мисли, филтрирање садржаја и људи који улазе у наш систем. Уколико ово довољно озбиљно схватимо и усвојимо, живот ће нам се драстично променити на боље.

Шта би се десило када би променио/ла навике и одлучила да одабереш за себе само најбоље?

Одабрани људи у нашем окружењу би тада имали само једну улогу, а то је да нас мотивишу, подрже и разумеју.

Замисли како би твој живот тада изгледао. Многе ствари би биле другачије, зар не?

Како можемо да управљамо својим мислима?

Тако што их хранимо здравим и лепим садржајем, као и наше тело. Када се хранимо нездраво, тело пати и обољева од физичких болести. Тако и наш ум блиста или се трује оним чиме га хранимо. Када трујемо своје мисли, као последицу имамо стрес, страхове, анксиозност или депресију. Зато је важно поставити здраве темеље за неговање сопствених мисли, јер од њих све почиње.

Novosađani i ponedeljak

Преузмите андроид апликацију.