Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уштедите енергију и смањите месечне рачуне уз ове препоруке

Од како је Министарство рударства и енергетике донело препоруке за смањење потрошње енергије у домаћинству, све више суграђана размишља у правцу рационалнијег коришћења електричне и топлотне енергије.
Фото: UnSplash/Thomas Kelley

Некад су довољне мале промене у своме дому тако да повољно утичу пре свега на животну средину, а потом и на енергетску уштеду.

Почевши од гашења светла и електричних уређаја који се у том тренутку не користе, па све до једноставних радњи попут затварања прозора након проветравања просторије или затварање славине из које непотребно тече топла вода.

Уколико ваш дом није енергетски ефикасна кућа са савремени стандардима са двоструко остакљеним прозорима, изолацијом зидова и поткровља, соларним панелима, турбинама, геотермалним пумпама и сличним уређајима, за почетак можете употребити ових неколико једноставних предлога.

Паметна потрошња електричне енергије

Фото: UnSplash/Artem Bryzgalov

Навику коју треба константно да практикујете јесте гашење светла приликом изласка из собе, ову навику треба неговати и чинити све док не постане несвесна радња, без обзира на животни стандард у ком се налазите.

Као тип сијалице користити ЛЕД расвету, јер су прилагодљивије, приступачније, дуже трају и ефикасније су у односу на обичне сијалице.

Беспредметно је рећи колико је важно искључити све уређаје који се у датом тренутку не користе, нити остављати уређаје у приправности већ их гасити након употребе.

Оно на шта већина не обраћа пажњу јесу пуњачи за мобилне телефоне, лаптопове и дигиталне камере, који троше енергију и када су уређаји напуњени, као и када су укључени у утичницу без уређаја на другом крају.

Прелазак са старих на нове ефикасне уређаје

Фото: UnSplash/Joel Drzycimski

Замрзивачи, фрижидери и машине за веш су енергетски најзахтевнији уређаји у кући, посебно они стари из периода прошлог века, који су намењени „да оду у наследство“.

Морамо да вас разочарамо, али такве машине су зреле за бацање. Заменом таквих уређаја ефикаснијим моделима, можете упола смањити потрошњу електричне енергије, а самим тим и рачуне.

Приликом куповине електричних уређаја обратите пажњу на енергетске ознаке које говоре о ефикасности уређаја и његовој потрошњи на свакодневном нивоу, јер се тако може остварити и до 50% уштеде енергије.

Смањити употребу воде

Фото: UnSplash/Andres Siimon

Сви могу да смање потрошњу воде на једноставан начин, тако што ће рационално користити воду током кувања, туширања и обављања личне хигијене.

Заиста је непотребно да узалудно отиче вода док се гледате у огледало и перете зубе.

Још један вид уштеде енергије јесте припрема топле воде само онда када је потребно, док се термостат бојлера подешава на температуру загревања до 60 степени.

Такође, препоручује се прање одеће и судова у машинама на програмима са нижим температурама и са пуним капацитетом, како би се на тај начин уштедело доста воде, али и електричне енергије.

Грејни и расхладни уређаји

Фото: UnSplash/Krzysztof Kotkowicz

Да би разумно користили грејне уређаје у своме дому, за почетак немојте их покривати одећом која може да задржава топлоту.

У току дана користите што више сунчеве енергије за загревање и осветљење простора, а током ноћи спуштајте ролетне и завесе.

Уградите ниско-емисиона (LОW Е) стакала у прозоре, који допуштају несметан пролаз светлости, што директно штеди енергију.

Уштедите на расхладним уређајима тако што ћете фрижидер поставити на температуру од 4˚C, а замрзивач на -18˚C.

Иако нам у овом периоду године јесен куца на врата, може да се догоди и неки топлији дан који захтева употребу клима уређаја, стога се препоручује минимална температура просторије до 21 степен целзијуса.

Снижавањем температуре ваздуха у хлађеном простору за само 1˚C, повећава се потрошња енергије за 5%.

Припрема хране

Фото: UnSplash/Uwe Conrad

Приликом кувања користите поклопце и тако уштедите до 20 одсто енергије, такође користите посуде сразмерне величини грејне површине и тако смањите губитак електричне енергије за 20 одсто.

Можда ће вам то у први мах звучати нереално, али свакако да ће допринети уштеди енергије у бар једном домаћинству, ако ишта, шерпе и лонци ће вам бити дуготрајнији.

Смањење грејања посуде након прокључале воде штеди 60% енергије, искључивањем рерне десет минута пре краја печења штеди до 20% енергије, а приликом коришћења рерне, избегавати отварање вратанаца јер тиме рерна може да изгуби и до 20% топлоте.

Доласком хладнијег периода ствара се потреба за кувањем домаћих јела попут супа или пасуља спреманих у експрес лонцу, што иде у прилог уштеди енергије, питате се како то?

Сматра се да је такво кување најекономичније и доприноси смањењу електричне енергије за два до три пута.

И када ове савете уведемо у свакодневну праксу и начин живота, врло лако можемо да се енергетски надограђујемо, градимо енергетски ефикасне куће са ветротурбинама, соларним панелима, топлотним пумпама, термостатима, паметним бројилима и другим иновацијама.

Kako izgleda 10 godina prosperiteta Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.