Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

Ускoро нови изглед Универзитетског парка

Иако на фантастичној локацији, у непосредној близини Сунчаног кеја, Дунава, Универзитетског кампуса, са директним погледом на Тврђаву, простор Универзитетског парка је у великој мери неискоришћен, без мобилијара, неосветљен, а самим тим непопуларан за већину грађана.
Фото: Градске инфо

Шумицом доминирају стара стабла евроамеричке тополе, од којих је већина  достигла своју биолошку старост. Пешачке стазе су настале спонтано и њима углавном корачају студенти и власници паса са својим љубимцима.

Ускоро ће овај простор са изузетним положајем и значајем за град добити ново рухо. Скупштина Града Новог Сада је на седници одржаној 23. децембра 2021. године донела План генералне регулације Универзитетског парка у Новом Саду, чиме је створен правни основ за уређење и унапређење овог парка.

Универзитетски парк обухвата простор омеђан Улицом др Зорана Ђинђића, са западне стране, Булеваром цара Лазара, са северне стране и Сунчаним кејом, са источне стране.

Планом је обухваћена површина од  5,51 ha, од чега ће парковска површина обухватати 5,21 ha, односно преко 95% површине простора ће остати зелено.

Објекат Ректората Универзитета у Новом Саду обухвата 0,25 ha, што је 4% површине обухваћене планом.

Фото: Градске инфо

Објекат културе – музеј, заузимаће простор од највише 0,05 ha, што представља мање од 1% заузетости површине.

Шта ће се све налазити у оквиру овог парка?

Пре свега, намера је да се уређењем овог парка уреди и створи још једна зелена оаза, која би била доступна и привлачнија већем броју наших грађана као место за шетњу, релаксацију и одмор.

У складу са анализом коју је урадио Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, Катедра за хортикултуру и пејзажну архитектуру, са простора је потребно уклонити сва оштећена, трула и потенцијално опасна стабла топола, извршити мере орезивања грана на великом броју стабала, подмладити флору, и засадити нове саднице копривића, ораха, дуда, багрема итд.

То све говори у прилог намери да ово остане важан део сегмента зелене мреже Града, али и да она буде безбедна за грађане.

Предвиђена су три улаза у парк: из правца укрштања Улице др Зорана Ђинђића и Бул. цара Лазара; из продужетка пешачке стазе јужно од Пољопривредног факултета из правца Трга Доситеја Обрадовића; и улаз у парк из правца Улице др Илије Ђуричића.

У оквиру парка уредиће се пешачке и бициклистичке стазе, које ће се ослањати на постојеће неуређене стазе настале спонтаним коришћењем.

Ове стазе водиће до Сунчаног кеја, чиме ће се остварити и веза са овим шеталиштем. Постојећи паркинзи у близини парка и Универзитета се задржавају, без планирања нових, осим могућности за постављање паркиралишта за бицикле.

Фото: Градске инфо

Омогућиће се постављање заливних система унутар парка, ради континуираног и савременог начина одржавања зелених површина. Предвиђен је и плато са  чесмом на улазу у парк из правца Бул. цара Лазара, ради освежења, као и декоративна фонтана унутар парка.

Парк ће коначно бити опремљен клупама, корпама за отпатке и жардињерама, чиме ће се омогућити посетиоцима место за предах са којег се пружа очаравајући и умирујући поглед ка Дунаву и тврђави.

Са аспекта сигурности, битан је податак да ће парк добити осветљење, вероватно из соларних извора, чиме је створена могућност безбедног боравка у њему  и ноћу. Парк ће поседовати и јавни санитарни чвор.

Уређење целокупног парка рађено је са намером његовог обогаћења, без претеране наметљивости садржајима.

У складу са тим, партерним уређењем парка планирана је изградња амфитеатра са бином у централном делу, на месту укрштања пешачких стаза. Овим ће се омогућити одржавање манифестација на отвореном, за потребе Града и Универзитета.

Попут Дунавског парка, и овај зонски парк ће добити своју заводљиву салетлу за потребе одржавања културно – уметничких програма, а која може послужити и као заштита од временских неприлика када се задесите у парку.

Парк ће бити и парк скулптура. Планира се да на травнатим површинама уз шетне стазе, се омогући постављање споменика и скулптура, имајући у виду велико уметничко стваралаштво које постоји у нашем граду.

Постојећа спомен плоча, постављена због несрећно настрадале девојке  која је ту погинула током EXIT фестивала 2008. године, биће сачувана.

У оквиру ове оазе, свој кутак ће имати и најмлађи, имајући у виду да се предвиђа постављање дечијег игралишта.

Град је мислио и на осетљиве категорије становништва, па је тако Планом предвиђено постављање Сензорне баште, за слабовиде и слепе особе, и Брајевих табли на улазима у парк и испред објеката и молбилијара у парку.

Фото: Градске инфо

Са циљем повећања музејских капацитета, и испољавања великог поштовања Града према животу и раду Ђорђа Балашевића, унутар парка се планира изградња музеја посвећеног овом великану.

Овај комплекс, који неће заузети више од 1% површине обухваћене Планом, може само позитивно допринети повећању броја посетилаца у овом парку. Музеј са својим пратећим садржајима, налазиће се у северозападном делу парка (лево од Ректората ако гледате из правца Пољопривредног факултета).

Музеј ће обогатити простор парка, и дати му нови печат и душу, као што је Балашевић дао нашем Граду.

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću

 

Преузмите андроид апликацију.