Почетна > Бизнис
Бизнис

Упркос забранама светско тржиште дувана не посустаје

У намери да искорени пушење Нови Зеланд је, иако има најмање пушача на свету, увео строги закон по коме ће бити забрањена продаја цигарета свим становницима рођеним после 1. јануара 2009. године, и то током целог њиховог живота.
Фото: Pixabay/Tumisu

Сарадница министра здравља Ајеша Верал рекла је приликом доношења закона да ће хиљаде људи живети здравијим животом, а да ће здравствени систем уштедети чак пет милијарди долара јер неће лечити људе од болести које изазива пушење, преноси “Тhe Guardian“.

Тренутно према владиним подацима 11,6 одсто свих Новозеланђана старијих од 15 година пуши, што је проценат који се пење на 29 процената међу одраслим староседеоцима Маора, пренео је Реутерс.

Влада ове земље такође ће смањити број продајних места дувана, са 6.000 на само 600 до краја 2023. године. Осим Новог Зеланда, само Бутан има строже законе о забрани пушења, а увео их је 2010 године, преноси “World Economic Forum“.

Упркос овом потезу, који ће можда у будућности следити још неке земље, тржиште дувана и дуванских производа не посустаје.  Глобално тржиште дуванских производа порасло је са 234,84 милијарде долара у 2021. години на 250,51 милијарди долара у 2022. уз комбиновану годишњу стопу раста (ЦАГР) од 6,7 одсто. Очекује се да ће тржиште дуванских производа порасти на 287,09 милијарди долара у 2026. уз ЦАГР од 3,5 одсто.

У извештају се даље наводи да ће се, с обзиром на то да светска популација расте и очекује се да ц́е достиц́и 10 милијарди људи до 2050. године, повећати и обим трговине. Због тога се очекује да ће компаније на овом тржишту имати користи од растуц́е потражње и за дуванским производима.

Поскупљења цигарета смањују број пушача у Србији

Према истраживању које је ове јесени урадио Институт економских наука ИЕН, домаћинства у Србији међу којима има пушача просечно издвајају око девет одсто свог дохотка на цигарете и остале дуванске производе, а ако се посматра цела популација онда трошкови за дуван износе 3,5 одсто.

Истраживања ИЕН су такође показала да поскупљење за резултат има смањење броја попушених цигарета, пренела ја Политика.

Занимљиви су и резултати истраживања рађеног 2019. године о илегалном тржишту цигарета и резаног дувана у Србији, а они показују да је код цигарета илегално тржиште веома мало, испод три одсто, док се више од 90 одсто резаног дувана прода на илегалном тржишту.

Novac kojim odavno ne može da se kupuje još nije iščezao

Преузмите андроид апликацију.