Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada − Dortmund

Nakon Modene i Čangčuna, Novi Sad je nastavio sa praksom uspostavljanja međunarodne saradnje i svoju Povelju o bratimljenju uručio je 1982. godine gradu Dortmundu.
Foto: Pixabay/Kaufdex

U Povelji, kao potvrdi uspostavljene saradnje, zapisano je, između ostalog i to: da će se Građani Novog Sada zalagati da sa građanima Dortmunda upoznaju lepotu, slobodu i duh svojih gradova u zajedničkom nastojanju da se prevaziđu geografski prostori. Ako danas sagledamo ove reči, možemo reći da se u tome uspelo, a međusobna saradnja bratskih gradova i ljudi vremenom je sve plodonosnija.

Novi Sad i Dortmund su saradnju ostvarili realizacijom konkretnih i kvalitetnih projekata, razmenom znanja i iskustava. Pečat ove saradnje je svakako kultura.

U Kulturnom centru Novog Sada se svake godine održava Letnja džez akademija Novi Sad−Dortmund, u zajedničkoj organizaciji bratskih gradova, a na kojoj nastupaju muzičari iz naše zemlje i iz Dortmunda. Pored toga, i likovni umetnici imaju saradnju na izložbama, a muzeji sarađuju u oblasti digitalne umetnosti.

Oba bratska grada su nosioci titule Evropske prestonice kulture.

Dortmund je podržao Novi Sad prilikom kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2022, imajući u vidu da je i sam bio Evropska prestonica kulture 2010. godine, kao deo Rurske oblasti.

Saveti i iskustvo koje je Dortmund podelio sa našim gradom, bili su od velikog značaja u postupku konkurisanja, i verovatno su i doprineli uspešnosti naše kandidature.

Foto: Pixabay/EvgeniT

Ovo prijateljstvo je povezalo i ljude iz bratskih gradova.

Novi Sad je imao počasnu građanku Henelore Lamhe, poreklom iz Dortmunda, koja je za života svojim humanitarnim radom, posvećenim naročito deci, pomagala Novi Sad tokom devedesetih godina prošlog veka.

Saradnju su ostvarili i sportisti i privrednici, kao i mladi kroz programe razmene, i to je najjača spona koja spaja Novi Sad i Dortmund.

Kao simbol prijateljstva bratskih gradova, u Dortmundu je 2017. godine, na 35-godišnjicu bratimljenja Dortmunda i našeg grada, otvoren Novosadski trg(Platz von Novi Sad).

Foto: Grad Novi Sad

Tom prilikom, Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević istakao je možda i suštinu ove saradnje: ono što imaju Novi Sad i Dortmund na papiru se zove Povelja o bratimljenju, a u životu se zove iskreno prijateljstvo.

Šta još treba znati o Dortmundu?

Dortmund je grad u zapadnoj Nemačkoj, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, ima oko 590.000 stanovnika, a od Novog Sada je udaljen oko 1500 km.

Iako je nekada bio industrijski grad, u kojem je dominirala proizvodnja uglja, čelika i piva, danas je okrenut razvoju informatičke tehnologije i fudbalu.

Veliki deo nekadašnjih industrijskih postrojenja danas je pretvoren u muzeje, kao posledica velikog uvažavanja kulture.

Fabrika i toranj Dortmund U nekad je bio fabrika piva, a danas je umetnički i kreativni centar u srcu grada.

Foto: Pixabay/asundermeier

Zeche Zollern, nekadašnji rudnik, pretvoren je u muzej posvećen rudarstvu i životima rudara.

Foto: Pixabay/KarinKarin

Ovaj Rurski grad je istovremeno i zelena metropola, s preko 60% teritorije pokrivene zelenilom.

Stoga je jedno od mesta koje preporučujemo da posetite i predivan Westfalenpark, koji predstavlja najveću zelenu površinu u gradu, s preko 3000 vrsta ruža.

U sastavu parka je i 209 metara visok TV toranj Florianturm, u kojem se na visini od 138 metara nalazi rotirajući restoran s kojeg se pruža izvanredan pogled na grad.

Foto: Pixabay/PlanetMallika

Budući da je Dortmund i grad fudbala, nezaobilazna stanica svakako treba da vam bude impresivni Nemački muzej fudbala.

Kroz posetu ovom muzeju imaćete priliku da se, hodajući od jednog do drugog velikog fudbalskog trenutka, upoznate sa 140 godina dugom istorijom i razvojem fudbala u Nemačkoj, da vidite dresove obeležene tragovima prljave igre, trofeje koji odražavaju glamur sjajnih trenutaka, fudbalske lopte i kopačke, dok u pozadini čujete glasove novinara koji prenose najuzbudljivije istorijske mečeve i navijače kako bodre svoj tim.

Foto: PrtSc/TottenhamFanChrisCowlin/YouTube

Ljubitelji fudbala svoj doživljaj mogu da upotpune i posetom najvećem nemačkom stadionu Signal Iduna Park (nekadašnji Westfalenstadium), koji može da primi 81.000 gledalaca, na kojem igra jedan od najuspešnijih evropskih fudbalskih timova Borusija Dortmund.

Foto: Wikimedia Commons/ArneMüseler

Poznato je da stanovnici Dortmunda dišu za svoje žuto-crne, a o tome koliko je u ovom gradu razvijena navijačka supkultura govori i činjenica da u Dortmundskoj operi postoji nesvakidašnji scenski performans: Navijačko pevanje.

Izvođač je stočlani hor čiji članovi, na sceni s veštačkom travom i tribinama, obučeni u boje kluba, pevaju navijačke pesme.

Foto: Unsplash/Waldemar Brandt

Značajan je i podatak da se u ovom gradu, u srcu Vestfalije, nalazi pravoslavni Hram Svetog apostola i jevanđelista Luke, koji svakako treba posetiti.

Naravno, za kraj ne zaboravite da se prošetate i po Novosadskom trgu i uverite se u reči, da ništa ne čini jednu zemlju i grad tako prostranim kao prijatelji u daljini.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Čangčun, NR Kina

Preuzmite android aplikaciju.