Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада − Дортмунд

Након Модене и Чангчуна, Нови Сад је наставио са праксом успостављања међународне сарадње и своју Повељу о братимљењу уручио је 1982. године граду Дортмунду.
Фото: Pixabay/Kaufdex

У Повељи, као потврди успостављене сарадње, записано је, између осталог и то: да ће се Грађани Новог Сада залагати да са грађанима Дортмунда упознају лепоту, слободу и дух својих градова у заједничком настојању да се превазиђу географски простори. Ако данас сагледамо ове речи, можемо рећи да се у томе успело, а међусобна сарадња братских градова и људи временом је све плодоноснија.

Нови Сад и Дортмунд су сарадњу остварили реализацијом конкретних и квалитетних пројеката, разменом знања и искустава. Печат ове сарадње је свакако култура.

У Културном центру Новог Сада се сваке године одржава Летња џез академија Нови Сад−Дортмунд, у заједничкој организацији братских градова, а на којој наступају музичари из наше земље и из Дортмунда. Поред тога, и ликовни уметници имају сарадњу на изложбама, а музеји сарађују у области дигиталне уметности.

Оба братска града су носиоци титуле Европске престонице културе.

Дортмунд је подржао Нови Сад приликом кандидатуре за Европску престоницу културе 2022, имајући у виду да је и сам био Европска престоница културе 2010. године, као део Рурске области.

Савети и искуство које је Дортмунд поделио са нашим градом, били су од великог значаја у поступку конкурисања, и вероватно су и допринели успешности наше кандидатуре.

Фото: Pixabay/EvgeniT

Ово пријатељство је повезало и људе из братских градова.

Нови Сад је имао почасну грађанку Henelore Lamhe, пореклом из Дортмунда, која је за живота својим хуманитарним радом, посвећеним нарочито деци, помагала Нови Сад током деведесетих година прошлог века.

Сарадњу су остварили и спортисти и привредници, као и млади кроз програме размене, и то је најјача спона која спаја Нови Сад и Дортмунд.

Као симбол пријатељства братских градова, у Дортмунду је 2017. године, на 35-годишњицу братимљења Дортмунда и нашег града, отворен Новосадски трг (Platz von Novi Sad).

Фото: Град Нови Сад

Том приликом, Градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић истакао је можда и суштину ове сарадње: оно што имају Нови Сад и Дортмунд на папиру се зове Повеља о братимљењу, а у животу се зове искрено пријатељство.

Шта још треба знати о Дортмунду?

Дортмунд је град у западној Немачкој, у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, има око 590.000 становника, а од Новог Сада је удаљен око 1500 км.

Иако је некада био индустријски град, у којем је доминирала производња угља, челика и пива, данас је окренут развоју информатичке технологије и фудбалу.

Велики део некадашњих индустријских постројења данас је претворен у музеје, као последица великог уважавања културе.

Фабрика и торањ Dortmund U некад је био фабрика пива, а данас је уметнички и креативни центар у срцу града.

Фото: Pixabay/asundermeier

Zeche Zollern, некадашњи рудник, претворен је у музеј посвећен рударству и животима рудара.

Фото: Pixabay/KarinKarin

Овај Рурски град је истовремено и зелена метропола, с преко 60% територије покривене зеленилом.

Стога је једно од места које препоручујемо да посетите и предиван Westfalenpark, који представља највећу зелену површину у граду, с преко 3000 врста ружа.

У саставу парка је и 209 метара висок ТВ торањ Florianturm, у којем се на висини од 138 метара налази ротирајући ресторан с којег се пружа изванредан поглед на град.

Фото: Pixabay/PlanetMallika

Будући да је Дортмунд и град фудбала, незаобилазна станица свакако треба да вам буде импресивни Немачки музеј фудбала.

Кроз посету овом музеју имаћете прилику да се, ходајући од једног до другог великог фудбалског тренутка, упознате са 140 година дугом историјом и развојем фудбала у Немачкој, да видите дресове обележене траговима прљаве игре, трофеје који одражавају гламур сјајних тренутака, фудбалске лопте и копачке, док у позадини чујете гласове новинара који преносе најузбудљивије историјске мечеве и навијаче како бодре свој тим.

Фото: PrtSc/TottenhamFanChrisCowlin/YouTube

Љубитељи фудбала свој доживљај могу да употпуне и посетом највећем немачком стадиону Signal Iduna Park (некадашњи Westfalenstadium), који може да прими 81.000 гледалаца, на којем игра један од најуспешнијих европских фудбалских тимова Борусија Дортмунд.

Фото: Wikimedia Commons/ArneMüseler

Познато је да становници Дортмунда дишу за своје жуто-црне, а о томе колико је у овом граду развијена навијачка супкултура говори и чињеница да у Дортмундској опери постоји несвакидашњи сценски перформанс: Навијачко певање.

Извођач је сточлани хор чији чланови, на сцени с вештачком травом и трибинама, обучени у боје клуба, певају навијачке песме.

Фото: Unsplash/Waldemar Brandt

Значајан је и податак да се у овом граду, у срцу Вестфалије, налази православни Храм Светог апостола и јеванђелиста Луке, који свакако треба посетити.

Наравно, за крај не заборавите да се прошетате и по Новосадском тргу и уверите се у речи, да ништа не чини једну земљу и град тако пространим као пријатељи у даљини.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Čangčun, NR Kina

Преузмите андроид апликацију.