Почетна > Бизнис
Бизнис

Употреба чекова опада, осим пред нову годину – тада расте

Иако број реализованих чекова из године у годину пада, грађани Србије се и даље не одричу овог средства плаћања робе и услуга на одложено. Чим крену славе и празници стиже и „почек”, посебно што и трговци стално продужавају рокове отплате, па се сада куповина може на овај начин обавити одложено и до годину дана.
Фото: PrtSc/Potrošački savetnik/YouTube

Према подацима за 2021, чековима је плаћено око 6,2 милиона пута и од тог броја већину су чинила плаћања робе и услуга, док је остатак представљао трансакције подизања готовог новца подношењем чека на исплату.

Према подацима Народне банке Србије, укупна вредност тако реализованих чекова у 2021. години износила је око 29,2 милијарде динара, а просечна вредност чека око 4.670 динара. Трговци кажу да без обзира на друге могућности плаћања, потрошачи не одустају од чекова.

У „Меркатору С” наглашавају да се могућност одложеног плаћања највише користи за празнике попут Нове године и Ускрса, када су најтраженији прехрамбени производи и сезонски артикли.

„Наши купци имају могућност плаћања чековима, и то одложено до 180 дана у „Меркатор” хипермаркетима, до 200 дана у свим „Идеа” продавницама, и до 300 дана у „Рода” маркетима широм Србије. Одложено плаћање чековима до 360 дана, у свим објектима дајемо за појединачну куповину текстила, технике и галантерије за рачуне веће од 6.000 динара“ кажу у овом трговинском ланцу.

Иако је употреба картица све значајнија у овом ланцу примећују да један део потрошача остаје веран чековима због чега им дају и погодности за ову врсту куповине.

„Употреба чекова у периодима новогодишњих празника у нашим објектима прелази износ и од чак три одсто у укупном промету, док је код картица тај удео много већи, и достиже чак 40 процената. У тим периодима најтраженији су прехрамбени производи и сезонски артикли, који су у вези са празником који се прославља“ објашњава Лазар Марковић, директор малопродаје у компанији „Меркатор С”.

У „Делезу Србија” наводе да ове могућности куповине на „почек” њихови купци могу да искористе до 90 дана у „Максију” и 180 дана у „Темпу” и „Мегамаксију”.

„Последњих година је приметан тренд смањења учешћа чекова који је тренутно мањи од један одсто, уз повећање учешћа других средстава плаћања, првенствено платних картица“ наводе у овом трговинском ланцу.

У „Лидлу” је могућност одложеног плаћања чековима доступна за износ рачуна већи од 2.000 динара и са роком отплате до највише 150 дана. Смањена употреба чекова ипак не значи и мањи обим плаћања на одложено, него да грађани користе и друге начине плаћања на рате.

Један од њих је и картицом националног картичног система „Дина кард” који омогућава плаћање на рате без камате.

Већина трговаца је понудила и картице лојалности које осим могућности одложеног плаћања нуде и различите попусте и погодности при куповини.

Recesija u Nemačkoj blaža nego što je očekivano

Преузмите андроид апликацију.