Почетна > Свет
Свет

Улога Берлусконија у паду Драгија

Спекулише да ће следећа премијерка бити Ђорђа Мелони, шефица десничарске странке Браћа Италије.
драги
Фото: Wikimedia Commons/Attili Filippo

Италијанска влада националног јединства сложно је ускратила подршку на гласању о поверењу премијеру и Марио Драги је преко ноћи прешао пут од Супер Марија, спасиоца евра, до наслова „Драги – жртва рата у Украјини”.

Промена имиџа у штампи премијера Италије и бившег банкара инспирисана је његовим изузетним залагањем у обликовању оштрог одговора Запада према Русији због рата у Украјини.

Драги је у још среду био одлучан да настави мандат, који је претходно хтео да прекине оставком јер коалициони партнер Пет звездица није подржао владин пакет економске помоћи грађанима. Очекивао је да ће га остале партије у четвртак подржати новим пактом поверења, али тада није знао за ручак у Вили „Гранде”, након којег три главна партнера нису желела да обнове савез.

Леђа су му окренули, осим Пет звездица, крајње десничарска Лига, под чувеним антимиграционистом Матеом Салвинијем, и партија десног центра Напред, Италија непревазиђеног Силвија Берлусконија (својевремено је Путину поклонио свилену постељину с дезеном свог насмејаног портрета).

Управо ће ове партије, уз Браћу Италије, имати највише користи од тренутних политичких прилика, за чији настанак им је лепо послужила криза изазвана ратом. Већ се спекулише да ће следећа премијерка бити Ђорђа Мелони, шефица десничарске странке Браћа Италије.

Мелонијева није забола нож у леђа Драгију јер није била део владе националног јединства, али је са стране током минуле недеље најгласније навијала за ванредне изборе.

Берлусконијев тим победио је Драгијеву екипу, „судија” Серђо Матарела свирао је крај уз вероватно расписивање превремених избора у октобру, а Ђорђа Мелони, као ватрена навијачица, могла би, наравно уз природне партнере – странке Лига и Напред, Италија – да формира будућу коалицију.

У овај сценарио, који и не мора бити толико далек, с првом женом на челу земље коју даје десница, загледан је био неприкосновени премијер док је гледао у сутон испред своје виле „Гранде”.

Харизматични Тони Серил, који у филму „Лоро” глуми Берлусконија, у сличном амбијенту раскошног здања на обали мора, где прави раскалашне забаве и кује план како да обнови политичку доминацију, каже: „Ја сам Италија”.

Ова земља би ове године могла добити 68. владу од Другог светског рата, што су одавно престали да броје Италијани, који се већ забрајају да ће Кавалијере (Витез) с најдужим премијерским стажом у послератној Италији повести и четврту владу – макар из сенке.

Драгијево „погубљење” након свега годину и по у кабинету досадно је и бриселском порталу „Политико”, у односу на то како га је, као рибу, „транжирала” десница и како је маратонски састанак у луксузној Берлусконијевој вили окренуо курс Италије ка непланираним изборима.

Његов пријатељ Матео Салвини најбоље плива у кризама попут ове – пандемија, растући економски трошкови, енергетска криза погоршана ратом.

Прате га и неки од најмоћнијих италијанских политичара, који су се ужареног поподнева у Риму окупили у хладу виле у једној од најексклузивнијих градских четврти, у улици која уз историјске споменике и катакомбе води из престонице ка крајевима древног царства. Појели су сабљарку код домаћина Виле „Гранде” и одлучили да збаце владу.

Дан касније завереници су повукли подршку премијеру, а Драги није имао куд него у председничку палату да преда оставку. „Политико”, описујући овај догађај, додаје да је ручак код Берлусконија проблем и за Европску унију у часу кад Централна банка покушава да спречи надолазећу рецесију, балансирајући потребу за обуздавањем инфлације с ризицима експлозије нове дужничке кризе.

Бриселски портал пита се уједно и знају ли италијански десничари шта су урадили, наводећи тим поводом речи министра спољних послова, а бившег припадника Пет звездица, Луиђија ди Маја, који је рекао да се коалиционе странке играју будућношћу италијанског народа не мислећи на последице свог трагичног избора.

Сам Берлускони (85) објаснио је да је циљ састанка у његовом дому, где живи с тридесетдвогодишњом девојком, био да разговарају о „необјашњивом и забрињавајућем понашању” Пет звездица, које је изазвало кризу.

Извор за бриселски портал каже да је у вили, осим Драгијеве судбине, на менију исписан и изборни програм у 20 тачака, који укључује пореске реформе, правосуђе, пензије, борбу против илегалне миграције.

Makron: Mario Dragi je pouzdan partner i prijatelj Francuske

Преузмите андроид апликацију.