Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Улагања у електромрежу ради стабилности снабдевања

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директорка “Електромрежа Србије“ Јелена Матејић и председник компаније “Енерготехника – Јужна Бачка“ Драгољуб Збиљић посетили су данас трафостаницу Нови Сад 5, а поводом новопостављеног кабловског вода.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Матејић је објаснила да се кабловски вод од 110 kV пружа од трафостанице Нови Сад 5 до трафостанице Нови Сад 7, у дужини од 3,9 km, а вредност инвестиције је 3,2 милиона евра.

„Овим је омогућено стабилно снабдевање и поузданији рад електроенергетског система. Опремљен је најсавременијим телекомуникационим везама за пренос сигнала, заштиту и мониторинг кабловског вода“, истакла је она.

Каблови представљају савремена техничко-технолошка решења која су нарочито погодна за примену у централним градским зонама, а ово је, према њеним речима, први подземни високонапонски кабл на подручју Новог Сада, али и Војводине.

Извођач радова била је „Енерготехника – Јужна Бачка“.

„За нас као извођаче је врло важно да овако значајне инфраструктурне пројекте не само за Нови Сад и за Војводину све завршимо у року јер разумемо потребе развоја Новог Сада, а с друге стране и због инвеститора, Електромреже, и стабилног снабдевања. Захваујемо и грађанима Новог Сада због стрпљења приликом извођења радова, казао је Збиљић.

Изградњом овог кабловског вода повећава се поузданост и безбедност у снабдевању електричном енергијом, а у сврху стабилнијег рада електроенергетског система, као и дугорочног обезбеђења напајања електричном енергијом потрошача на подручју Новог Сада.

„То није значајно само са аспекта станова, обданишта школа, већ је и наша топлана Запад која покрива овај део града и не може да ради ако испадне ова трафо станица, па повезивањем са другим водом ћемо имати стабилно снабдевање грејањем. Бенефити ове инвестиције су уствари оно што грађани не виде, односно не осете, а то је да све функционише“, рекао је гадоначелник Вучевић.

Из Електромрежа Србије најавили су и низ других значајних инвестиција у наредном периоду, пре свега конекције са Мађарском, што ће допринети стабилнијем снабдевању струјом читаве земље.


Uskoro povećanje mesečnog iznosa studentskih stipendija i kredita

Преузмите андроид апликацију.