Почетна > Свет
Свет

Украјина тражи дипломатско решење са Пољском и Словачком о извозу житарица

 Украјина је данас пристала да лиценцира извоз житарица у Словачку, а покушала је и да склопи споразум с Пољском о окончању ограничења која је та суседена земља увела на увоз украјинских житарица.
Фото: Pixabay/R0bin

Словачко министарство пољопривреде саопштило је да се са Украјином договорило да успостави систем лиценцирања за трговину житарицама, који би, када буде успостављен, омогућио при укидању забране увоза четири врсте украјинске робе у Словачку.

У саопштењу је наведено да су се министри сагласили о стварању система трговине житом заснованог на издавању и контроли лиценци и додало да, док се овај систем не покрене и потпуно тестира, остаје на сназ забрана увоза четири врсте робе из Украјине, која је пристала да одустане од своје жалбе СТО-у.

Украјина је саопштила да је њен министар пољопривреде, у телефонском разговору са пољским колегом, пристао да пронађе решење за спор око извоза житрица у интересу обе земље.

„Не постоји особа у Украјини која би била заинтересована да ствара проблеме пољским пољопривредницима“, рекао је украјински амбасадор у Пољској Васил Зварич, додајући да би могао бити постигнут договор о извозу украјинских житарица.

Словачка, Пољска и Мађарска увеле су прошле недеље ограничења на увоз житарица из Украјине након што је извршна власт Европске уније одлучила да не продужи забрану увоза у те земље, као и у друге чланице ЕУ – Бугарску и Румунију, пренео је Ројтерс.

Те државе тврде да се јефтина украјинска пољопривредна роба, коју Укрјаин од почетка рата са Русијом извози копненим путем, углавном треба да иде даље на запад и до тамошњих лука, продаје у њиховим земљама и штети локланим пољопривредницима.
ЕУ, која је забрану увела у мају, допустила је да она истекне у петак након што је Украјина обећала да ће пооштрити контролу.

Већи део житарица из Украјине, једног од највећих светских извозника пролазило је кроз пет источних земаља ЕУ.

Сукоб је ескалирао пошто је Украјина, која се окренула копненим путевима ка западу, након руске блокаде својих црноморских лука, поднела жалбу Светској трговинској организацији (СТО) због забрана и запретила реципрочним ограничењима увоза.

 

Zelenski u Vašingtonu, sve više republikanaca protiv slanja novca Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.