Почетна > Свет
Свет

Украјина се „охладила“ од идеје уласка у НАТО

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО.
Фото: Pexels/
Max Vakhtbovych

„Што се тиче НАТО-а, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши контрадикторних ствари и конфронтације са Руском Федерацијом“, изјавио је Зеленски у интервјуу за америчку телевизију „АБЦ Wорлд Неwс“, а преноси „Спутњик“.

Он је, такође, нагласио да Украјина неће „на коленима молити“ НАТО ни за шта.

Украјински лидер је за људске жртве у Украјини окривио Запад, за који каже да одбија да затвори небо и обезбеди авионе.

Он је, коментаришући могућност признања Крима и независности самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, изјавио да постоји шанса да се пронађе компромис у погледу даље судбине тих територија.

„Мислим да можемо да разговарамо о питањима која се тичу привремено окупираних територија и непризнатих република, које нико није признао осим Русије, ових псеудо-република. Моземо пронаћи компромис о даљој судбини ових територија“, рекао је украјински лидер.

„Можемо да разговарамо о томе и нађемо компромис о томе како ће људи наставити тамо да живе“, одговорио је Зеленски на питање о могућности признања Крима, као и самопроглашених република у Донбасу.

„Оно што ми је важно је да схватим је како ће живети људи на тим територијама, ко жели да буде део Украјине“, напоменуо је украјински лидер.

Како је додао, ово питање је компликованије од самог њиховог признања.

„Ово је још један ултиматум, а ми нисмо спремни за ултиматуме“, рекао је Зеленски.

Како каже, оно што мора да се учини је да руски председник Владимир Путин почне да разговара, да ступи у дијалог.

Раније је помоћник председника Русије и шеф делегације на преговорима са Украјином Владимир Медински у интервјуу за РТ изјавио да се нада да ће током преговора успети да се пронађе решење на тему признања Крима и Донбаса.

 

Преузмите андроид апликацију.