Почетна > Свет
Свет

Украјина планира да тужи Пољску, Мађарску и Словачку због забране увоза хране

Украјина планира да тужи Пољску, Мађарску и Словачку због њихове забране увоза украјинских пољопривредних производа.
Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra, File

Представник украјинске трговинске коморе Тарас Качка рекао је у интервјуу за Политико да ће Кијев такође увести реципрочне мере Пољској ако Варшава не обустави своје додатне мере и као пример навео да ће Кијев забранити увоз воћа и поврћа из Пољске.

Кијев планира да тужи ове три земље у Светског трговинској организацији, а не на основу сопственог трговинског споразума са ЕУ.

„Мислим да цео свет треба да види како се чланице ЕУ понашају према трговинским партнерима и њиховој сопственој Унији, јер то може да утиче и на друге државе“, рекао је украјински званичник.

Европска комисија (ЕК) позвала је раније Пољску, Мађарску и Словачку да буду конструктивне након што су најавиле да ће једнострано продужити ембарго на увоз житарица из Украјине упркос одлуци ЕК да ту забрану укине.

Док је Словачка једноставно продужила претходну забрану ЕУ на четири врсте житарица, Пољска је током викенда увела додатне забране на украјинско брашно и сточну храну. Мађарска, рекао је Качка, иде још даље и забрањује додатних 25 производа о којима раније није било речи, укључујући месо.

„Ове произвољне забране су смешне“, рекао је Качка.

Zelenski: Ne damo teritoriju zarad mira, šta je sledeće – Treći svetski rat?

Преузмите андроид апликацију.