Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Не дамо територију зарад мира, шта је следеће – Трећи светски рат?

Украјински председник Володимр Зеленски поновио је данас да Украјина неће уступити део своје територије зарад постизања мира.
Фото: Танјуг/AP Photo/Vadim Ghirda

„Не, то је наша територија“, рекао је Зеленски у интервјуу за америчку мрежу ЦБС.

Он је рекао да ће Украјина напредовати и ослобађати територије чак и кад прође лепо време.

Зеленски је ипак признао да се украјинска војска суочава са тешком ситуацијом на фронту и да контраофанзива не напредује довољно брзо.

Он је рекао и да се у рату у Украјини брани светски поредак.

„Ако падне Украјина, шта ће бити за 10 година? Ако (Руси) стигну до Пољске, шта је следеће? Трећи светски рат?“, запитао је Зеленски.

Како каже, Украјина брани вредности целог света.

„Украјински народ плаћа највећу цену. Боримо се за нашу слободу, умиремо. И то није фикција, није књига. Боримо се стварно са једном нуклеарном државом која прети да ће уништити свет“, рекао је он.

Он је изразио захвалност Вашингтону на војној помоћи од скоро 70 милијарди долара, али је додао да то није само подршка Украјини.

„САД подржавају Украјину финансијски и ја сам им захвалан због тога. Само мислим да не подржавају само Украјину. Ако Украјина падне, Путин ће сигурно ићи даље. Шта ће САД урадити ако Путин стигне до балтичких држава? Ако стигне до пољске границе? А хоће“, навео је он.

Како је додао, цео свет мора да одлучи да ли „желимо да зауставимо Путина или да почнемо светски рат“.

„Не можемо да променимо Путина. Руско друштво је изгубило поштовање света. Они су га изабрали, па су га поново изабрали и направили другог Хитлера. Они су то урадили“, рекао је Зеленски.

 

Преузмите андроид апликацију.