Почетна > Свет
Свет

Украјина очекује да Кина искористи утицај на Русију да оконча рат

Украјина очекује да Кина искористи свој утицај на Русију да оконча рат, изјавио је данас портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко.
Фото: WikimediaComonns/The Presidential Administration of Ukraine

„Украјина помно прати посету кинеског председника Русији“, рекао је Николенко у изјави Ројтерсу, убрзо након што је председник Кине Си Ђинпинг стигао у Москву где ће разговарати са руским колегом Владимиром Путином.

Николенко је истакао да Украјина очекује „да ће Пекинг искористити свој утицај на Москву да стави тачку на агресивни рат против Украјине“.

Очекује се да ће Си истаћи улогу Пекинга као потенцијалног миротворца у сукобу након објављивања плана у 12 тачака, навела је агенција.

Кијев наводи да сви мировни потези морају укључивати потпуно повлачење руских трупа и поштовање територијалног интегритета Украјине.

„Спремни смо да се укључимо у ближи дијалог са Кином како би се обновио мир у Украјини у складу са принципима садржаним у Повељи УН и најновијој резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација о овом питању“, рекао је Николенко.

Државе чланица Римског статута у обавези да испоруче Путина

Преузмите андроид апликацију.