Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Украјина извезла 10 милиона тона жита од почетка споразума

Украјина је извезла 10 милиона тона жита и других прехрамбених производа откако је споразумом уз посредовање УН у јулу поново покренута испорука која је била заустављена због сукоба у тој земљи, изјавио је данас генерални секретар УН-а Антонио Гутереш.
Фото: Unsplash/Tomasz Filipek

„Апелујем на све стране да концентришу напоре у две области. Прво, обнављање и пуна примена Црноморске иницијативе. Друго, уклањање преосталих препрека извозу руске хране и ђубрива“, рекао је Гутереш новинарима, пренео је Ројтерс.

Гутереш је изразио уверење да је у протеклих неколико дана свет схватио важност Црноморске иницијативе за жито, за заустављање кризе са храном, за ублажавање цена и притисака на људе широм света, као и за смањење ризика од глади, сиромаштва и нестабилности.

Такође је указао да су потребни усаглашени напори за хитно решавање кризе на глобалном тржишту ђубрива и позвао на пуну употребу руских извозних капацитета неопходних за ту сврху.

„Високе цене ђубрива већ утичу на пољопривреднике широм света. Не можемо да дозволимо да се глобални проблеми доступности ђубрива претворе у глобалну несташицу хране“, рекао је Гутереш.

Русија нема обавезу да испуњава услове ван споразума о житу

Украјина је саопштила данас да Русија нема обавезу да испуњава услове који нису предвиђени споразумом о извозу украјинског жита преко црноморских лука постигнутим у јулу и позвала Москву да одреди свој удео у испуњавању договора.

Портпарол украјинског министарства иностраних послова Олег Николенко написао је на Фејсбуку да Украјина не нуди ништа ново Русији да би се Москва вратила споразуму о житу.

Он је подсетио да су се споразумом из јула Украјина и Русија обавезале да гарантују безбедност и функционисање коридора за транспорт жита.

„Украјина никада није довела у опасност руту за транспорт жита преко црноморских лука и нема намеру да је користи у војне сврхе“, рекао је Николенко.

Према његовим речима, Русија се вратила споразуму о житу после дипломатских напора генералног секретара УН Антонија Гутереша и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, у координацији са Украјином.

Русија је суспендовала, али потом јуче обновила учешће у споразуму о житу, након што је Украјина пружила довољне гаранције да црноморски житни коридор и украјинске луке неће бити коришћене за непријатељства против Русије.

Крајем јула представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су пакет од два документа.

Први је меморандум који се дефинише посвећеност УН уклањању ограничења на извоз руског ђубрива и пољопривредних производа на светска тржишта, док други дефинише алгоритам за извоз украјинског жита из лука на Црном мору дуж хуманитарних коридора и уз обавезну инспекцију.

У руднику Јужној Африци пронађена тела 21 особе

Преузмите андроид апликацију.