Руже су један од најлепших украса сваке баште, балкона, па и стола.
Обрезују се у јесен и пролеће.
А када и како ћемо то урадити, зависи искључиво од врсте ружа која расте на нашем врту или балкону.
У јесен је потребно орезати руже из породице чајевки и флорибунда, како се њихове гране не би сломиле под теретом снега.
Када дође пролеће, на ред долази право орезивање, а можете да кренете већ сада, како бисте их што пре приредили за цветање.
Најпре је потребно одстранити суво лишће и дрвенасте, смеђе делове стабљике и младице. Дужина младица које ћемо оставити такође зависи од врсте руже – за чајевке и флорибунде младице треба да буду до 20 цм дужине, а код грмоликих ружа двоструко дужи – до 40 цeтиметара.
Управо на тим младим изданцима израстаће цветови. Код ружа пењачица треба оставити само оне главне, дебље гране и њих причврстити за потпорањ уз који расту. Изданке ових ружа ћемо скратити на 10 до 15 центиметара.
Што више грана на пењачицама будете оставили, они ће бити бујнији и тежи па ћете их теже усмеравати током цватње.
Након тог темељног орезивања у првој половини марта, наредних месеци ружама је потребно повремено зелено орезивање, односно уклањање оцвалих цветова. Пазите притом да сечете цветове заједно с једним до два листића испод њега.
Преузмите андроид апликацију.