Почетна > У октагону
Остали спортови У октагону

UFC 280: Макачев нови владар лаке категорије

Врхунски „UFC“ догађај одржан у Абу Дабију донео нам је одличне борбе – Макачев убедљив против Оливеире, Стерлинг лако одбранио појас против Дилишоа, О’Мали славио контроверзном одлуком
Фото: PrtSc/Twitter/UFCEurope

Феноменално борилачко вече у организацији највеће светске ММА промоције донело нам је заиста борбе највишег нивоа.

У главној борби вечери снаге су одмерили владајући шампион из Бразила, Чарлс Оливеира, и изазивач из Дагестана, по многима наследник Хабиба Нурмагомедова, Ислам Макачев.

Од самог почетка борбе Ислам је деловао чвршће, иако је Оливеира кренуо одлучно. Брзо је дагестански борац превео борбу у партер. Макачев је упућивао ударце из горње позиције, док је првак узвраћао лактовима. Успео је Чарлс Оливеира да се врати на ноге, али је Макачев одличним бацањем борбу вратио тамо где му највише одговара. Контролисао је Макачев борбу и упућивао ударце из горње позиције. Запретио је Оливеира „upkickom“ пред сам крај рунде, и да је био мало прецизнији ситуација је могла бити пуно опаснија по Макачева.

У другој рунди Ислам је брзо покушао ново рушење, али није у томе успео. Након борбе у клинчу, борба се наставила у стојећем положају, где су и један и други имали успеха.
Оливеира је покушао летеће маказице коленима и налетео на одличну контру Макачева који га је крошеом послао у нокдаун. Одмах је Ислам отишао у партер и напао гушење ручним тријанглом и натерао Оливеиру на предају.

Ислам Макачев испунио је оно што су Хабибов отац, Абдулманап, као и сам Хабиб Нурмагомедов говорили годинама – постао је шампион света!

Алџамејн Стерлинг лако је стигао до одбране појаса против бившег шампиона Ти-Џеја Дилишоа.

Борба је започела страховитим темпом са обе стране, али је шампион врло брзо успео да сруши Дилишоа. Силовито се борио Стерлинг и контролисао ситуацију у партеру. Чинило се као да је повређен Дилишо. Стерлинг је задавао снажне ударце, успео да узме леђа и нападне гушење, али се бивши шампион успешно бранио. Наставио је са ударцима и новиђ покушајем гушења. Успео је Дилишо да се врати на ноге у једном моменту, али га је шампион експресно вратио на под. Тоталну доминацију шампиона испратили смо током првих пет минута борбе. Након завршетка прве рунде видело се да је Ти-Џеј Дилишоу испало раме, које су у његовом углу покушали да врате на место.

Друга рунда такође почиње у високом темпу, и Стерлинг поново експресно борбу преводи у партер. Погађао је Стерлинг ударцима у партеру док је Ти-Џеј чинио све како би се вратио на ноге. Раме му није изгледало добро, и Стерлинг је изнова борбу враћао у партер и задавао све више снажних удараца. Судија није имао избора већ да прекине борбу, a Стерлинг је тако стигао до нове одбране шампионске титуле.

Велико изненађење пружио је дуел бившег шампиона Пјотра Јана и нове наде „UFC“-а, Шона О’Малија.

Иако је О’Мали пружио одличан меч, утисак је да је ударачким разменама и импресивним рушењем прву рунду добио Јан.

Друга рунда донела је много узбуђења – прво је О’Мали уздрмао Јана ручним комбинацијама, али је у покушају да настави и заврши уздрманог противника и сам налетео на контру и био озбиљно уздрман од стране бившег првака. Завршио је на поду О’Мали. Покушавао да устане из партера, док је коленима у клинчу радио Јан. Успео је пред крај рунде руски борац да успешно изведе ново рушење и тако приведе рунду крају.

У трећој рунди, у прва два минута борбе О’Мали је радио одлично – одбранио је рушења и одлично погађао ручним комбинацијама, и успео чак и да нанесе посекотину руском борцу. Након тога смо гледали дивље размене и са једне и са друге стране. Успео је до краја рунде, уз повремено устајање из партера и борбу уз жицу, Пјотр Јан да два пута сруши О’Малија, што је деловало као довољно да осигура победу.

Ипак, судије су победу доделиле Шону О’Малију, на изненађење Јана и самог О’Малија, као и већине публике у препуној дворани.

Пјотр Јан овако је други пут заредом изгубио тесном судијском одлуком, док ова победа Шону О’Малију отвара врата уласка међу најбоље борце ове категорије.

 

UFC: Duško Todorović tehničkim nokautom slavio protiv Amerikanca

 

Преузмите андроид апликацију.