Почетна > У октагону
Остали спортови У октагону

UFC 274 – Победе Оливеире и Чендлера, Еспарза нова шампионка

Експлозивно борилачко вече у Финиксу донело је победу Чарлсу Оливеири, Чендлер је импресивмо славио нокаутом против Тонија Фергусона, док је Еспарза по други пут савладала Роуз Намајунас
Фото: PrtSc/Twitter/UFCEurope

Чарлс Оливеира преживљавао је праву драму дан пре одржавања „UFC 274“ приредбе. Актуелни шампион имао је проблем да постигне договорени тежински лимит (за шампионске борбе у „UFC“ организацији нема толеранције и борци у грам морају бити тачни на званичном мерењу). Оливеира је тврдио да је на првој контролној ваги био тачан, док је друга званична показивала 250 грама више. Имао је првак и додатних сат времена да скине вишак килограма, међутим када је бразилски борац поново стао на вагу, ситуација је била иста.

У овој ситуацији „UFC“ је направио преседан и по први пут шампион је остао без појаса и титуле пре саме борбе, након неуспешног мерења (иако је слична ситуација била када је некадашњи првак велтер категорије Жорж Сент Пјер био нешто тежи приликом одбране појаса против Ника Дијаза, и тада му се „прогледало кроз прсте“, а и ситуације у којима су Данијел Кормијер и Хабиб Нурмагомедов постизали килажу у последњем тренутку имале су своју дозу контраверзи које су их испратиле).

Крајњи исход за Чарлса Оливеиру било је одузимање појаса шампиона и титуле, док би му евентуална победа донела место новог првог изазивача и још једну прилику да се поново домогне свог појаса.

Са друге стране, његов противник Џастин Гејџи, будући да је био тачан на мерењу, у случају победе постао би нови шампион.

Чарлс Оливеира није пружио изазивачу то задовољство. Својим наступом није показао да га је горенаведени инцидент са званичне провере килаже забринуо, и одрадио је заиста импресивну борбу.

Гејџи је кренуо снажним ниским ножним ударцима, али Оливеира је на самом почетку одлично погодио Гејџија и по свој прилици га уздрмао. Ипак, Оливеира завршава у нокдауну два пута у размаку од неколико секунди, када Џастин Гејџи погађа одличним ручним комбинацијама. Ипак, шампион (иако формално то у том тренутку није) успева да се сабере и одлично погађа Гејџија десном руком и шаље га у нокдаун, и након неуспешног покушаја гушења („триангла“) у транзицији и покушају Џастина Гејџија да устане Оливеира успева да осигура позицију иза леђа и ухвати гушење, и натера изазивача на предају.

Оливеира, иако није добио свој појас назад, показује да је тренутно најбољи борац у лакој категорији, једанаестим тријумфом у низу.

Фото: PrtSc/Twitter/UFCEurope

У другој шампионској борби „UFC 274“ манифестације шампионка Роуз Намајунас није успела да одбрани титулу и реваншира се Карли Еспарзи за пораз из 2014. године.

Нисмо имали прилику да присуствујемо беспрекорној борби за нову владарку „сламка“ категорије. Резервисан приступ и поштовање са обе стране утицало је на то да добијемо поприлично незанимљив дуел. У неколико наврата током пет рунди Еспарза је успевала да руши Намајунас, највише у четвртој рунди, и верујемо да је то оно што јој је помогло да судије победу дају њој, додуше подељеном одлуком. Еспарза осваја шампионску титулу и стиже до шестог узатопног тријумфа. Роуз Намајунас која је била фаворит у овој борби остаје без појаса, и видећемо колико ће јој требати да се поново врати у октагон, у новом успону ка врху категорије.


Борба коју су многи са нестрпљењем ишчекивали, можда и више него главну борбу вечери између Оливеире и Гејџија, била је дуел два веома атрактивна професионалца, Мајкла Чендлера и Тонија Фергусона.

Фергусон, бивши привремени („интерим“) шампион „UFC“ организације, одлично је ушао у борби и деловало је да може да направи проблеме бившем „Bellator“ прваку. Ипак, Мајкл Чендлер, самим почетком друге рунде руши снове Тонија Фергусона феноменалним „фронт киком“ (front kick) и стиже до можда најлепшег нокаута ове године. Нису били потребни додатни ударци којима би Чендлер докрајчио Фергусона, јер га је прецизан ножни ударац послао у царство снова истог момента.

Фото: PrtSc/Twitter/UFC

Американац се на овај начин враћа победама и привлачи пажњу самог врха категорије, и враћа се корак ближе нападу на титулу, која му је крајњи циљ. Тони Фергусон, са друге стране, вероватно ће преиспитати наставак каријере која у последње време не иде у најбољем смеру.


Бивши шампион полутешке категорије и легенда спорта Морисио „Шогун“ Руа нажалост није успео да се реваншира Овинсу Сент Пруу, барем по мишљењу судија.
Иако није реч о најзанимљивијој борби којој смо могли да присуствујемо гледали смо солидну изведбу легендарног шампиона, који је по нашем личном мишљењу могао бити проглашен за победника.

Ипак, до победе подељеном одлуком судија, која му обезбеђује опстанак у „UFC“ организацији, ипак стиже Овинс Сент Пру.


Нажалост, због здравственог стања Доналд Серони је у последњем моменту отказао учешће против Џоа Лаузона, тако да ће дуел легенди спорта ипак бити одложен за неку другу прилику.

 

UFC 274 – Vrhunski spektakl u najavi (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.