Почетна > У октагону
Остали спортови У октагону

UFC 273 – Успешно завршен светски спектакл за памћење (ФОТО/ВИДЕО)

Почетак априла најјача светска ММА организација увеличала је још једном приредбом највише класе
Фото: Танјуг/Corey Perrine/The Florida Times-Union via AP

„UFC“ изнова потврђује због чега држи примат када је светски ММА спорт у питању. Још једна феноменална спортска манифестација одржана је на Флориди, у Џексонвилу – „UFC 273“.


Главна борба вечери била је она између две праве звезде светске ММА сцене – шампиона Александера Волкановског и популарног „Корејског зомбија“.

Волкановски, борац који долази из Аустралије, са македонским пореклом, и са садашњим импресивним профи скором од 24 победе и свега једног пораза, непоражен под „UFC“ банером, још једном је имао прилику да брани шампионски појас перо категорије, овог пута против једног од најпопуларнијих азијских бораца, Чен Сунг Јунга („Корејског зомбија“).

Фото: Танјуг/Corey Perrine/The Florida Times-Union via AP

Ипак, иако је реч о једном од најбољих светских бораца, Јунг није имао шта да тражи у легендарном октагону против Волкановског. Техничким нокаутом у четвртој рунди, до треће одбране појаса и до нове велике победе стигао је актуелни шампион.

Веома чврст и бескомпромисан, корејски професионалац имао је велику жељу да се домогне појаса првака (није у томе успео 2013. године када је шампион био Хозе Алдо).

Међутим, од самог почетка шампион је наметнуо свој ритам борбе, уз одличне боксерске комбинације, и једноставно у сваком сегменту деловао је боље и конкретније од изазивача. У неколико наврата озбиљно је био уздрман Чен Сунг Јунг, али његова карактеристична упорност и издржљивост гурали су га напред.

Фото: Танјуг/Corey Perrine/The Florida Times-Union via AP

У четвртој рунди још агресивнији и прецизнији био је Волкановски и судија Херб Дин није имао другог избора него да прекине борбу.


Друга шампионска борба коју смо имали прилику да испратимо на „UFC 273“ манифестацији, у бантам категорији, била је дуго очекивани реванш између шампиона Алџамејна Стерлинга и бившег шампиона у тренутног власника „интерим“ појаса, Пјотра Јана (у првом дуелу ова два борца руски борац је био дисквалификован и Стерлинг је освојио појас првака).

Након пет рунди рата и заиста неизвесне борбе, подељеном судијском одлуком, до нове победе стигао је Стерлинг. Верујемо како је тактички Стерлинг много боље радио борбу него у првом мечу, и да је контрола и узимање позиције иза леђа оставило утисак на судије. Имао је Јан успеха у ударачком сегменту борбе, али судије нису делиле његово виђење када је у питању победник ове борбе.

Истина је да је реч о веома тесној борби и да је по многима могла да оде на обе стране, међутим, чињеница је да званично до победе стигао амерички борац, док ће Пјотр Јан чекати нову прилику за евентуални реванш против Стерлинга.


Једна од борби која је у ММА свету изазвала и више интересовања него горенаведене шампионске борбе, била је она између Хамзата Чимаева и Гилберта Бурнса.

Након петнаест минута бруталног надметања у кавезу, до једанаесте професионалне победе је стигао опасни Чимаев, иако су многи широм планете очекивали много лакши посао за непораженог чеченског борца са шведском адресом.

Гледали смо заиста борбу препуну акције у добрих потеза са обе стране. Имали су успешне ударачке комбинације и један и други, и успели да угрозе противника у више наврата приликом све три одрађене рунде. Ипак, иако се Бурнс показао као опасан противник и највећи изазов у каријери Хамзата Чимаева, изузетна борбеност, одличне ударачке способности и неприкосновено рвање, помогли су му да стигне до најважније победе у каријери која му отвара пут ка самом врху.

Говорило се и о борби против Колбија Ковингтона у случају евентуалне победе у овом мечу, и верујемо да ћемо ускоро сазнати шта је председник „UFC“ организације, Дејна Вајт, испланирао за нову звезду светске ММА сцене.

Ми смо у сваком случају имали прилику да уживамо у несвакидашњем спектаклу и ММА борбама светске класе.

 

SBC 40 Revenge: Bogdanović novi vladar lake kategorije (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.