Почетна > Србија
Србија

У Војводини следи унапређивање енергетске ефикасности 80 јавних објеката

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и регионални директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Колонђели потписали су данас Мандатно писмо о претфинансирању пројеката унапређивања енергетске ефикасности јавних објеката у АП Војводини.
Фото: Pixabay/MVOPro

На овај начин стичу се услови за задуживање код ЕБРД за санацију енергетске ефикасности у 80 јавних зграда на територији Покрајине.

Реч је о пројектима којима би се оствариле значајне уштеде за електричну енергију и грејање у образовним, здравственим и другим јавним установама.

– Уз подршку Европске банке за обнову и развој, створили смо услове да повучемо значајна финансијска средства, у висини од 12 милиона евра, уз грант од милион евра као и 450 хиљада евра за израду пројектне документације. Ова средства наменићемо за реконструкцију објеката и обезбеђивање зелене енергије, што ће довести и до смањивања трошкова локалних самоуправа и покрајинске администрације – изјавио је Мировић.

Према његовим речима, на нивоу градова и општина у АП Војводини детектовано је више од 80 јавних објеката који се налазе испод стандарда енергетске ефикасности.

– План је да у јануару отпочнемо ову процедуру, а да у другој половини године након јавног конкурса имамо прве уговоре – оценио је Мировић и додао да се планира сарадња са ЕБРД и на другим пројектима са акцентом на области водоснабдевања.

Регионални директор ЕБРД Матео Колонђели изјавио је да је ово веома важан пројекат и велика шанса за Војводину јер ће се тиме омогућити саомоодрживост објеката који ће бити обухваћени санацијом енергетске ефикасности, а самим тим оствариће се и уштеде у покрајинском буџету, преноси сајт Владе Војводине.

Podizanje energetske efikasnosti je cilj Srbije

Преузмите андроид апликацију.