Почетна > Србија
Србија

Подизање енергетске ефикасности је циљ Србије

Повећање енергетске ефикасности у Трстенику не значи само ниже рачуне за топлотну и електричну енергију већ је то питање развоја и бољег животног стандарда, рекла је данас потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Истакла је да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције и да је подизање енергетске ефикасности национални циљ, као и да ће држава и у наредним годинама субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Михајловићева је у Трстенику обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у ОШ “Живадин Апостоловић”, као и једно домаћинство од 23 која су добила субвенције државе за замену столарије.

“Трстеник је једна од општина које су раније схватиле да је важно улагање у повећање енергетске ефикасности и заштиту животне средине.

Радови на замени столарије у школи биће готови до 4. децембра, а када се све заврши емитоваће се 100 тона мање угљен-диоксида годишње, што ће значајно допринети квалитету ваздуха”, рекла је Михајловић.

Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Када говоримо о финансијама, додала је, онда говоримо и о уштедама које ће бити 60 одсто постојећих рачуна, а то је додатни новац који ће моћи да се уложи у нове пројекте.

Михајловићева је поручила да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и један од најважнијих пројеката у енергетици.

“Порука свима, али и позив свима, јесте да учествују у овом и у пројекту постављања соларних панела. Са 67 градова и општина потписали смо уговоре за замену столарије, а са 37 за постављање панела, и држава, односно Министарство и град, обезбедиће половину новца за оба пројекта. Већ у јануару ће бити нови јавни позив за замену столарије, до краја године сигурно још три”, рекла је Михајловић.

Позвала је грађане да учествују, јер је то начин и да се смање трошкове, не расипа енергија и има здравија животна средина.

Милена Турк, председница општине Трстеник рекла је да је оваинвестиција вредна 23 милиона динара од којих Министарство учествује са више од 16 милиона динара и да је пројекат од виталног значаја за школу јер од изградње није било већих инвестиција.

Милена Турк, председница општине Трстеник, захвалила је потпредседници Владе и Министарству на подршци.

Директорка ОШ “Живадин Апостоловић” додала је да су сада стечени услови за савремени рад који је на нивоу европског стандарда.

Energetska tranzicija ključna za razvoj celog regiona

Преузмите андроид апликацију.