Da li znate zašto se čaša ovog pića uvek sipa jednu trećinu čaše?
Vino je jedna beskrajna priča koja teče hiljadama godina unazad, i može da se priča na bezbroj različitih načina.
Ovo nije samo piće, to je tradicija i istorija koja traje vekovima. Vino je sofisticirano piće, nazvano i ‘piće bogova’, za koje su potrebne godine da bi se postigao savršen ukus. Svaka boca, fermentisana je naukom, istorijom i ljubavlju ka ovoj tekućini.
Zanimljivih činjenica o njegovoj specifičnosti i načinu stvaranja ima puno, a ovo je jedan od načina da se prikaže koliko je velik, uzbudljiv i bogat vinski svet, koji nije rezervisan samo za poznavaoce vina.
– Da bi utolili žeđ, ljudi su pre mnogo vekova pili vino umesto vode. U to vreme, pitka i čista voda nije bila lako dostupna, a prirodna fermentacija tokom pravljenja vina, mogla je da ubije klice izazvane tifusom (salmonelom) i kolerom.
– Tokom ranog rimskog doba, ženama je bilo zabranjeno da piju vino. Žene koje su njihovi muževi “uhvatili“ na delu da piju vino, mogle su čak biti i ubijene.
– Žene su podložnije dejstvu vina od muškaraca, delimično zbog biologije, jer žene imaju manje enzima u sluznici potrebnih za izgradnju alkohola.
– Širom sveta postoji 10.000 sorti vinskog grožđa. Najviše domaćih sorti grožđa ima Italija- čak 377.
– Grožđe je voće sa najviše sadnica u celom svetu. A od 1 tone grožđa, može se proizvesti 720 boca vina.
– Neki ljudi imaju strah od vina, a ova pojava se naziva enofobija.
– U staroj Grčkoj, domaćin večere je pio prvi gutljaj vina da bi se uverio da vino koje se služi gostima nije otrovano.
– “Aroma“ je izraz za miris mladog vina, dok je “Melou“ za staro vino.
– Degustatori vina vrte čašu sa vinom pre otpijanja, da bi oslobodili njegove arome. Oni takođe, ne pune čašu više od jedne trećine da bi ostavili prostor gde se ove arome mogu skupiti.
Preuzmite android aplikaciju.