Јаја и месо препелице служило се још у старом Египту. Њихова лековитост, вековима је позната у Кини и Јапану. Међутим, већ дванаест година њихова присутност на новосадском тржишту приметна је захваљујући узгајивачу Игору Шаровићу из Ветерника.
„Почели смо бизнис из хобија. Већ 12 година бавимо се овим послом. Поседујемо укупно 250 препелица а 170 носиља. Све више људи преферира здрав начин исхране, без пестицида. Препеличја јаја немају холестерол, не могу да добију салмонелу. Препелице су отпорне животиње, а исхрана је слична као и за коке носиље – протеинска. За свој животни век снесу до 280 јаја. У просеку ове птице носе јаја око годину ипо дана. Није велика исплативост у овом бизнису. Да би се исплатио иде четири женке и један мужјак, да би била боља опљодња требало би са четири смањити на три женке. На 100 комада препелица 30 комада би требали бити мужјаци, а од преосталих 70 женких нека 50 носе јаја сваки дан“, рекао је за НС Уживо Игор Шаровић и додао:
Конзумација препеличјих јаја препоручује се свакодневно, рекао је Игор и објаснио да према нутритивној вредности, витаминској и минералној, пет пута су богатија у односу на кокошија.
„Зарада је приметна уколико се продају сва јаја. Препелице не носе јаја до пет месеци годишње, у летњем периоду“, истакао је саговорник.
Препеличја јаја помажу код анемије, бронхијалне астме, повишеног крвног притиска , нарушеног имунитета, смањеност апетита код деце.
Evo kako Novi Sad obeležava Svetski dan muzike (sreda, 21. jun)
Преузмите андроид апликацију.