Почетна > Србија
Србија

У току седница Скупштине Србије о изменама Закона о локалним изборима

Посланици Скупштине Србије наставили су данас, после једносатне паузе, расправу о изменама и допунама Закона о локалним изборима.
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је саопштила да су констатоване оставке неколико посланика, међу којима су Милош Вучевић и Никола Селаковић.

Према њеним речима, констатоване су и оставке Марије Војиновић, Славице Шкрбић, Предрага Бандића и Настасје Баковић.

Брнабић је казала да ће њихова посланичка места бити попуњена у складу са процедуром.

У Скупштини Србије у току је расправа о изменама и допунама Закона о локалним изборима, којима се мењају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

Брнабић је, у складу са Пословником, навела да ће се данас радити и после 18 часова.

Предложене измене предвиђају да се одлука о расписивању избора доноси најраније 150 дана, уместо 120 дана, а најкасније 45 дана од дана пре истека мандата одборника, а да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 30 уместо 45 дана, ни више од 60 дана.

Измене и допуне Закона о локалним изборима ушле су у суботу у скупштинску процедуру са 184 потписа народних посланика.

Предлог су подржали посланици владајуће коалиције, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије – Ново лице Србије, Еколошки устанак, самостални посланици Покрета слободних грађана, као и посланици СДА Санџака и Партија за демократско деловање Шаипа Камберија.

Измене и допуне Закона о локалним изборима се доносе као резултат разговора између власти и опозиције са циљем да се обједине локални и београдски избори 2. јуна.

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов одговорио је шефу посланичке групе Народног покрета Србије Мирославу Алексићу, који је истицао добре резултате опозиције 17. децембра на изборима у пет београдских општина, да општине које је побројао – Стари Град, Врачар, Вождовац, Нови Београд, Савски Венац, заправо дају одговор зашто су изгубили у Београду.

„Када погледате број бирача који има управо та Палилула коју не спомињете, Обреновац, Лазаревац, Младеновац и тако даље, и упоредите са тим резултатима које сте прочитали, онда ћете видети зашто у Београду не можете да победите“, одговорио је Јованов Алексићу.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић упозорила је Алексића, како је рекла, само зарад тога да не испадне да вређамо и дискриминишемо одређене становнике Београда, да не заборави да су Београд и Обреновац, Младеновац, Барајево, Сопот, Лазаревац, Сурчин.

Predsednik Vučić na sednici SB UN: Srbija je od početka ispunila sve obaveze, a Priština nijednu, ZSO ni na vidiku! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.