Почетна > Србија
Србија

Председник Вучић на седници СБ УН: Србија је од почетка испунила све обавезе, а Приштина ниједну, ЗСО ни на видику! (ВИДЕО)

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља Каролине Зијаде
Фото: PrtSc Танјуг видео

У Њујорку се одржава седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а, а Србију представља председник Александар Вучић.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Обраћање председника Вучића

– Дозволите ми да на почетку кажем да је ове године 11 година од Бриселског споразума. Од тада смо све наше обавезе испунили док друга страна то није урадила. Ово је веома важно за државе чланице. Желим да истакнем одређене критичне тачке. Извештак о раду УМНИК је нешто о чему се говори месец и по дана. Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије, да су привремене институције на тзв. Косову предвођене Аљбином Куртијем проузроковале тензије. Србија је Савету безбедности УН представила све што се догодило, правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање Срба на КиМ. Сви чланови СБ УН су проценили да су наши аргументи и поднете жалбе били у складу са чињеницама – рекао је.

– Овде се не поштују суверенитет и интегритет Србије на начин на који је предодређено. Мере да се укине динар представља кампању против Срба од стране приштиснких институција. Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, а онда је, када се седница завршила, кренула је кампања укидања динара. Рад школа, обданишта, здравствених институција, свих институцијаје онемогућен укидањем динара. Ова ситуација утиче на децу, пензионере, самохране мајке. Ово питање се јавља као једно од оних које погађају сваког подједнако, без обзира на узраст, пол, и да ли су Албаници или не. Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђен. Истовремено константна репресија, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника. Насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику. Континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили су се, прогонитељи Срба су запленили велике количине медицинских средстава у Зубином Потоку. УНМИК-у недостаје прецизности о догађајима из овог периода

– Када се заједно анализирају догађаји са Косвоа и Метохије, те анализе које добијате су заиста површне. Ванредна седница Савета Безбедности УН није представљена као нешто од неког значаја. Чак је погрешно написано који је захтев Србије био. Захтев је заснован на жалби за укидање мира и услова за живот за Србе на КиМ, као и прогон Срба. На основу свега тога смо написали захтев за жалбу и одржавање хитне седнцие, а у извештају пише тотално другачије и ублажено. Ми смо приказали све чињенице за напад на Србе.

– Истовремено траје константна репресија од стране Албанаца, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника. Насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику. Континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили су се, прогонитељи Срба су запленили велике количине медицинских средстава у Зубином Потоку и Косовској Митровици. УНМИК-у недостаје прецизности о догађајима из овог периода – рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и на илегалну експорпијацију српског земљишта за изградњу приштинских војних база, арбитрарна хапшења десетина утицајних Срба, стално присуство полицијских возила у мирним срединама, беспотребно пуцање, отимање имовине СПЦ, преоравање и уништавање српског гробаља…

– Курти је лагао пред овим Саветом када је причао о тромесечном прилагођавању на укидање динара. Дакле лагао је, али када год он слаже, његов режим уместо да буде кажњен он буде награђен. И то је тако, то је чињеница. Ми заговарамо извештавање које је темељено на чињеницама, а не офље састављање.

Скандал на седници Савета безбедности УН

Вјоса Османи довела је силоване жене на седницу да сведоче о наводним српским злочинима.

Говор Каролин Зијаде

– Част ми је да известим Савет да известим о најновијим дешавањима о Косову. Извештај генералног секретара покрива од 19. септембра до 19. марта. Без обзира на то која страна преузима једностране потезе, без обзира на оправдања. Ја сам изнела запажања 8. фебруара. Морам опет да истакенм своју забринутост око ставова појединих држава чланица. Од 8. фебруара стране су се састале 5 пута. Тражили су решење о биргама и како би се спречиле последице. Апелујемо на стране да раде заједно како би се што пре омогућило неко решење. Морамо да проширимо сарадњу са организацијама, агенда младих мира и безбедности треба такође да буде приоритет. Дозволите ми да додам, да би се постигао напредак и да би се испунили циљеви, питања морају да буду схваћена као шири регионални контекст. Свесни смо да је наш рад резултат комбинованих улагања. Желим да искажем своју захвалност и подршку коју имамо од наших партнера, посебно мислим на КФОР. Приоритет мора да се да дијалогу, а не једностраним потезима.

Vučević sa Rajfenštulom: Sponzori da povuku predlog rezolucije o Srebrenici

Преузмите андроид апликацију.