Почетна > Србија
Србија

У сусрет 15. септембру – Дану српског јединства, слободе и националне заставе (ВИДЕО)

Од 2020. године у Републици Србији и у Републици Српској установљен је празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе који се празнује 15. септембра. Датум за овај државни празник узет је у знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. године и празнује се као радни дан.
Фото: Wikipedia

Пробој Солунског фронта је догађај који је у Србији неправдено запостављен, то је био дан када је српска војска, помогнута савезницима, кренула у пробој и у победносном јуришу ослободила Србију што је касније значило пораз Централних сила, а тиме и крај Првог светског рата.

Фото: Wikimedia Commons
Баш тај датум узет је као дан за овај празник што симболички и суштински представља јасну поруку да Срби морају да се уједине на начин као и наши преци пре више од 100 година и да „збију“ редове како би опстали и одбранили српске интересе у овим туробним временима.

Широм Републике Србије, у многим градовима и општинама биће одржане бројне манифестације у част овог празника. Прелепе фотографије су претходних година стизале из читаве Србије, али и из свих крајева света. На разне начине Срби су прослављали овај празник. Улице, зграде, радње, тргови и институције биле су окићене српским мотивима, људи су певали и поносно се фотографисали,  али суштински најбитније да су са поносом истицали српску тробојку и да ће у будућности то радити у још већем броју.

Погледајте и послушајте извођење Љубице Вранеш, Драгољуба Бајића и Александра Софронијевића, песму „Српски јунаци“ која је урађена у част Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Претходне две године како у главном граду Републике Србије, али и у осталим градовима, имали смо манифестације на којима смо на достојанствен начин обележили славне догађаје из прошлости, истакли српску заставу, дружили се, певали и оно најважније, коначно смо осетили ону позитивну „језу“на саму помисао колико треба да будемо срећни и поносни што смо Срби.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Позивамо све Србе где год да живе, да ли у својој матици и у Републици Српској или било где у дијаспори да 15. септембра поносно истакну српску заставу, достојанствено обележе овај празник и  осећају се поносно због славне прошлости и због сигурне будућности у коју Република Србија корача.

Како остале земље славе празнике попут овог?

Норвешка

Дан државности у Норвешкој је највећи празник у држави. Централне манифестације, концерти, славља, на хиљаде застава, људи у традиционалним ношњама и остали симболи традиције којима Норвежани показују како славе овај празник који је њима светији од Божића или Васкрса.

Фото: Wikipedia

Ирска

У Ирској највећи национални празник је дан када се прославља Свети Патрик. Тог дана у Даблину све буде у зеленој боји и заставама Ирске, Њујорк очекује милионе посетилаца на карневалу, а чак се и у далекој Аустралији слави овај празник. Милиони људи који славе су на улицама.  Куће, улице и тргови окићени су државним симболима, чују се традиционални инструменти, игра се плес, носе ношње, на тај начин Ирци показују свој однос према својој земљи, прошлости, традицији.

Фото: Wikipedia

Немачка

У Немачкој национални празник је Дан немачког јединства који се празнује 3. октобра, дан када су се пре 32 године две Немачке ујединиле. Прославе и церемоније су присутне у сваком граду у Немачкој док се централна прослава одвија у Берлину. Милиони људи на улицама славе јединство, слушају традиционалну музику, једу традиционална јела, пију своју омиљена пића.

Фото: Wikipedia

Русија

Дан који Руси највише поштују и празнују јесте Дан Русије. Обележава се 12. јуна у част усвајања декларације о државном суверенитету Руске Федерације. Овај значајни дан у руској историји обележава се на свим трговима у Русији, а централна прослава у Москви. Милиони Руса на улицама поносно гледају руску војску, највећу војну параду, марш, своје заставе и грађевине украшене националним симболима.

Фото: TASS

Француска

Французи славе свој државни празник 14. јула, датум када је пала Бастиља. У Паризу на централној прослави одиграва се војна парада, подиже се авијација, а улице су украшене француским заставама и француским мотивима. Французи, и цивили и војска радују се француским традиционалним вредностима и поносно прослављају свој празник.

Фото: PrtSc/YouTube

Да ли су Норвежани, Ирци, Немци, Руси, Французи  и сви остали који на овакав или сличан начин прослављају свој празник и воле своју заставу примитивни и заостали?

Зашто су се онда Срби толико удаљили од тога?

Када поставимо заставу на своју кућу, балкон или ограду зашто тога треба да се стидимо? Ако обучемо традиционалну српску ношњу да ли смо „сељаци“ или старомодни? Деценијама су нас погрешне политике и погрешни људи из комунистичких и осталих квази „демоктратских“ режима довели до тога.

До скоро је било срамота рећи да си Србин или носити мајицу „Нема предаје“, али зато је пожељно и модерно било да имамо гардеробу са принтом америчке заставе, поседујемо шоље за кафу разних застава и мотива европских „развијених градова“ или да имамо кровове од аутомобила са мотивима британских шара. Због тога је нама Србима, пре свега зарад нашег опстанка, потребно национално буђење и освешћивање, а ово је само један од исправних праваца којим смо коначно кренули.

Купуј домаће, носи поносно гардеробу са српским мотивима, истакни заставу и подигни главу високо, предуго си је држао спуштеном и превише пута си се беспотребно извињавао.

И имај увек на уму, српска застава је највећи симбол наших победа, наш понос и наш бедем, волимо нашу тробојку и не дозволимо да нас икада више поделе и разједине!

Аутор: Поносни Србин

Srpska zastava kroz istoriju

Преузмите андроид апликацију.