Savršeno je u redu kuvati ili omekšati slatku papriku u mikrotalasnoj, ali da li ste znali da ne bi trebalo da stavljate ljutu papriku u mikrotalasnoj osim ako niste mazohisti?
Kapsaicin — molekul odgovoran za ljutinu paprika je prilično isparljiva stvar, a ljute paprike u mikrotalasnoj pećnici će izazvati oslobađanje kapsaicina, efikasno ispunjavajući vašu mikrotalasnu pećnicu prirodnim suzavcem.
Kada otvorite mikrotalasnu pećnicu, „suzavac“ koji se stvorio unutar uređaja će prskati pravo u vaše lice, oči i respiratorni sistem, što može biti bolno.
Koliko će tačno biti bolno (i potencijalno štetno) zavisi od toga koliko je ljuta vaša čili paprika, ali stvari mogu postati ekstremne.
Srećom, postoji jednostavan način da se izbegnu takve nevolje:
Ne stavljajte ljute paprike u mikrotalasnu peć. Ispecite ih na roštilju, ili u tiganju, ili ih ispecite u rerni, pa čak i tada razmislite o uključivanju ventilatora ako radite sa paprikama koje imaju visok sadržaj kapsaicina. (Osim ako ih ne pečete na roštilju, gledajte da se većina pečenja dešava napolju.)
I, ako slučajno imate decu tinejdžere koji vole da kuvaju za sebe, uverite se da su upoznati sa ovim pravilom.
Preuzmite android aplikaciju.