Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

У Српском народном позоришту премијерно изведена опера „Владимир и Косара“

У Српском народном позоришту синоћ је први пут пред публиком изведена опере „Владимир и Косара“ у оквиру програмског лука „Сеоба“ Европске престонице културе.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Новосадски композитор овогодишњи добитник фебруарске награде Града Новог Сада Стеван Дивјаковић каже да је ово дело настајало годинама.

„Изучавао сам све што је написано о Владимиру и Косари И музику из тог времена, а познато је да ње готово и нема, то је више било византијско појање. Гледао сам на који начин да приближим звук, боју симфонијског оркестра том времену. Моји пријатељи музиколози кажу да сам успео. Гледао сам све пробе и задивљен сам тимским радом. У подели су три Косаре и три Владимира и сви су једни другима помагали. Редитељ Александар Николић направио је једну одличну атмосферу и мислим да ће то дати резултат“, рекао је Дивјаковић.

Прича о Владимиру и Косари једно је од најстаријих предања на Балкану.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

То је трагична љубавна прича из времена пре Ромеа и Јулије, Тристана и Изолде, времена пре Немањића. Сведочанство о овој великој љубави и њеном трагичном крају, осим у бројним уметничким делима која су говорила о њој чува се у Вељим Николићима, надомак Бара. Редитељ Александар Николић каже да је хтео да претвори једну историјску причу у сан, у снолики, онирични доживљај.

„По нашој првој изведби у многоме ће се одредити судбина дела. Многа дела су кроз историју опера ако су имала успешне поставке врло брзо доживљавала и обнове и друге средине су се заинтересовале за њих. Лабудово језеро је имало лошу премијеру и замало је светска културна баштина остала без таквог дела. Само необичним сплетом околности то је дело обновљено након 20 година. То значи да они који раде прву поставку имају највећу одговорност“, рекао је Николић.

Владимира, дукљанског краља играју Стеван Каранац, Марко Живковић, Бранислав Цвијић, а Косару, Самуилову кћи играју Дарија Олајош Чизмић, Диригент је гост из Бугарске Диан Чобанов. Марија Јелић и Верица Пејић. Костимографкиња је Сенка Раносављевић.

Реприза опере заказана је за данас на сцени „Јован Ђорђевић“.

Овом премијером Српско народно позориште обележило је 161. сезону.

Predstava “Osjećajte se k’o doma” u SNP-u

Преузмите андроид апликацију.